Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Június 06. 10:58, csütörtök | Külföld
Forrás: sielok.hu

Öt méter vastag hó és hatalmas árvíz Ausztriában

Öt méter vastag hó és hatalmas árvíz Ausztriában

Az évszakhoz képest szokatlanul sok a hó az osztrák hegyekben. A hóréteg vastagsága az utóbbi napok havazása után van ahol elérte az öt métert. Fenn körülbelül másfél méter hó esett, lentebb 200-250 mm csapadék hullott és ezzel, ahogy az osztrákok hívják, az évszázad árvízét okozva.
Az utóbbi 96 órában 114 cm hó hullott a Salzburg tartományban található Rudolfshütte (2304 m) mérőállomásán, ennek hatására vastagodott a 95 centiméteres hótakaró 209 centire. A másik salzburgi mérőállomáson, a Sonnblicken (3105 m) kevesebb hó hullott, bár itt már szokatlanul vastag volt a hó korábban is. Május 30-án még „csak” 440 cm-t mértek, de június 3-án reggelre már elérték az 500 centimétert.

Az osztrák-német határ német oldalán található Zugspitzén (2962 m) hasonló időszak alatt 165 cm hó hullott le, így már itt is közelítenek az öt méterhez, jelenleg 480 cm vastag a hó. Hozzánk közelebb is havazott szépen. Máriazellben az immáron 268 éve hagyományos megtartott zarándokút résztvevőinek, 1100 méter felett, félméteres hóban kellett gyalogolniuk.

A lezúduló víz és sárlavinák több utat tönkretettek, a síterepeken számos szállodát, hüttét és panziót elárasztott víz. Az egyik érintett településen, Hüttenben az osztrák televíziónak nyilatkozó szállodaüzemeltetők azt mondták, nem számítanak arra, hogy még az idei idegenforgalmi szezonban elkészülnek a helyreállítással.

Bécsben ma tetőzött a Duna, 793 centiméterrel. A szakértők szerint a következő napokban ezen a szinten marad a folyó, utána pedig lassan elkezd apadni. Szerdán is jelentős közlekedési korlátozások álltak fenn Alsó- és Felső-Ausztriában a Duna térségében. Az osztrák autópályák járhatóak voltak, a Salzburgot a tiroli Innsbruckkal összekötő németországi A8-as autópálya azonban változatlanul le volt zárva. Salzburg és Innsbruck között szünetel a vasúti összeköttetés is.

Címkék: árvíz, ausztria, bécs,

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.