Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Január 26. 13:00, csütörtök | Belföld
Forrás: Betegszoba.hu

Orvosi tévhitek

Orvosi tévhitek

Rengeteg tévhit és féligazság forog a köztudatban. Ezek többsége ártalmatlan, de amikor már az orvosok is kezdik elhinni ezeket, az némi aggodalomra ad okot.

A British Medical Journal folyóiratban megjelent egyik tanulmány több gyakori orvosi tévhitet boncolgatott. Aaron Carroll, az Indianai Orvostudományi Egyetem gyermekorvosa elmondta, azért kezdtek aggódni a jelenség miatt, mert már az orvosok is átvették ezeket a téves nézeteket, és a betegeiknek is átadják az ilyen információkat. Ráadásul a média is ezektől a féligazságoktól hangos.

Tévhit: A leborotvált szőr gyorsabban nő, durvább és sötétebb színű
Tény: Egy 1928-ban végzett klinikai kísérletben azt vizsgálták, hogyan nő a szőrzet a borotvált és a nem borotvált foltokban. A borotvált szőrzet helyén újranőtt szőr nem volt sötétebb vagy vastagabb, továbbá gyorsabban sem nőtt. Az újabb kutatások is sorra ezt támasztották alá. Carroll elmondta, hogy a leborotvált szőrszál tompa véggel nő, ami idővel elnyűtté válik, ezért vastagabbnak látszik, mint valójában. Az újonnan kinőtt szőrszál azért sötétebb, mert a nap még nem szívta ki.

Tévhit: Naponta legalább nyolc pohár vizet kell inni
Tény: Dr. Rachel Vreeman, az egyetem másik kutatója szerint nincs orvosi bizonyíték arra, hogy ilyen sok vízre lenne szükségünk. Ez a mítosz az amerikai Táplálkozási Tanács egy 1945-ben kiadott ajánlására vezethető vissza, amely napi nyolc pohár folyadék elfogyasztását javasolja. Az idő múlásával a folyadék szót vízzel helyettesítették, pedig a zöldségek, a gyümölcsök, a kávé és más folyadékok is számítanak.

Tévhit: A köröm és a haj a halál után is nő
Tény: A megkérdezett orvosok először azt gondolták, ez igaz. Amikor azonban átgondolták, rájöttek, hogy lehetetlen. Vreeman elmondta, hogy a bőr kiszáradásával a lágyszövetek, különösen a bőr összehúzódik. A köröm sokkal feltűnőbbnek látszik a kiszáradt bőr mellett. Ugyanez igaz a haj esetében is. Mivel a bőr visszahúzódik, a haj jobban kiemelkedik.

Tévhit: Agyunk mindössze 10 százalékát használjuk
Tény: Az orvosok és a humoristák egyaránt előszeretettel emlegetik ezt a tévesen Albert Einsteinnek tulajdonított kijelentést. Az MR, PET és más képalkotó vizsgálatok azonban nem mutatnak inaktív agyi területeket. Az agysejtek a vegyületek feldolgozását követő anyagcserevizsgálatok során sem mutatnak inaktív területeket.

Tévhit: A félhomályban olvasás rontja a látást
Tény: A kutatók nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy a félhomályban olvasás maradandó látáskárosodást okozna. Az igaz, hogy megterheli a szemet, és átmenetileg csökkenti a látásélességet, ez azonban pihenés után elmúlik.

Tévhit: A pulykaevés álmosít
Tény: Még maguk a tanulmány szerzői is elhitték, amíg kutatásuk során meg nem vizsgálták a kérdést. Az elmélet alapja az, hogy a pulykában található egyik vegyület, a triptofán, álmosságot okoz. A valóságban azonban a pulykában sincs nagyobb mennyiség ebből a vegyületből, mint a csirke- vagy marhahúsban.

Tévhit: Veszélyes a mobiltelefon a kórházakban
Tény: Nem történt még olyan haláleset, amely alátámasztaná ezt a feltételezést. A kevésbé súlyos interferenciákról szóló történeteket pedig többnyire elbeszélésekből ismerjük. Egy kutatásban a mobilok csupán az orvosi műszerek 4 százalékánál okoztak interferenciát, de csak akkor, amikor 90 centiméternél közelebb voltak a készülékhez.

Címkék: haj, köröm, szőr, tévhitek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során