Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. November 14. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Örökölt, de az unokatestvéreké lett minden – Perelhetők?

Örökölt, de az unokatestvéreké lett minden – Perelhetők?

Nem is tudta, hogy örökölt, sőt öröksége előbb a nagybátyjáé, majd unokatestvéreié lett. Követelheti-e örökségét kérdezőnk? Ebben segít az onlinejogsebesz.hu válaszával. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Próbálom röviden leírni: Apám, akivel minimális kapcsolatom volt, 1991-ben végrendelet nélkül meghalt. Én vagyok az egyetlen gyermeke, tehát én örököltem volna, de senki nem értesített a haláláról, sőt azt mondták, hogy elköltözött! Nagybátyámé lett az örökség, egy belvárosi lakás és betét. A lakást a hagyaték átadás után rögtön eladta. 2006-ban nagybátyám is meghalt, ekkor a két unokatestvérem örökölt tőle szintén egy lakást és betétet. Van-e esélyem arra, hogy polgári per útján valamit megkaphatok az örökségemből? Bizonyítanom kell-e, hogy az unokatestvéreim részesültek az én örökségemből? Hozzáteszem, hogy én az apám haláláról 2013 decemberében értesültem! A kormányhivatalhoz írt levelemre válaszoltak, tehát úgy tudom, hogy ezért még nem évült el az igényem! Válaszukat előre is köszönöm!
2014. 07. 02.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A kérdés a tények ismerete nélkül nem válaszolható meg. Az alkalmazandó jogszabály szerint az örökös a hagyaték erejéig felel az örökhagyó tartozásáért, így akkor van reménye az örökségének kiadását követelni az unokatestvérektől, ha az ő örökségüknek része volt az Ön édesapja utáni hagyaték. Amennyiben ilyen vagyontárgy nem volt – amennyiben a közjegyzői hagyatéki eljárásból megállapítható, hogy eltitkolta az Ön létezését, megfontolható egy peres eljárás, ez a per azonban a nagybátyja halála miatt legfeljebb az örökösök ellen indítható, akik a nagybátyja jogutódjaként perelhetőek.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Nádas Gábor
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során