Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. Szeptember 02. 15:54, hétfő | Helyi
Forrás: Hír TV

Őrizetben a halálos tömegbalesetet okozó bolgár sofőr

Őrizetben a halálos tömegbalesetet okozó bolgár sofőr

Előzetes letartóztatásba helyezték a múlthét pénteki tömegbaleset okozóját.

Őrizetbe vették azt a bolgár sofőrt, aki megalapozottan gyanúsítható az M5-ös autópályán történt tömegbaleset okozásával. Hárman vesztették életüket, és több mint harmincan megsérültek.

Őrizetbe vették azt a bolgár sofőrt, aki megalapozottan gyanúsítható az M5-ös autópályán történt tömegbaleset okozásával. A bíróság egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a 26 éves férfit.

Hajnalban egy bolgár rendszámú kamion a sztrádán hátulról belerohant egy román kisbuszba, majd még féltucat autót összetört. Három román állampolgár a helyszínen meghalt, a mentőknek több mint 30 sérültet kellett ellátniuk, a többségük külföldi állampolgár. Bukarestből katonai gépet küldtek egy orvoscsoporttal felszerelve, hogy segítséget nyújtsanak a magyar kórházaknak az ápolásban, illetve hogy hazaszállítsák a román sérülteket.

Az egyik könnyű sérült szerint már a tömegbaleset előtt torlódás alakult ki péntek hajnalban az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán. Egy kisebb autószállító tréler szabálytalannak tűnő manővere miatt az ilyenkor nagy forgalmú sztrádán haladó kamionok és külföldi vendégmunkások konvoja fékezésre kényszerült. Ekkor a szinte már álló gépjárművekbe hátulról belerohant egy mézet szállító bolgár kamion.

Az ütközés elsőként egy román kisbuszt ért, amelyben 15-en utaztak, köztük gyerekek is.


MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A mikrobuszban három fő beszorult sérültről volt információnk, őket az egységeink feszítővágóval mentették ki a járműből, illetve ugyanebből a járműből esett ki három fő, akik életüket vesztették, illetve a kamion sofőrje szorult be a vezetőfülkébe, akit szintén ki kellett menteni” – közölte Spitz Alexandra, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársa.

A tömegbalesetben további két mikrobusz és öt személyautó harminc utasa is megsérült. A mentők húsz rohamkocsival és több mentőhelikopterrel vonultak a helyszínre. „Nagy kihívás volt ez minden, mentésben részt vevő egység számára, mivel több sérültet is ki kellett szabadítani a roncsokból, és ezután lehetett őket ellátni, illetve kórházba szállítani. Egyébként, tekintettel a sérültek magas számára, az ilyenkor szokásos protokoll szerint messzebbről is készenlétbe helyeztünk, illetve elindítottunk mentőegységeket, köztük egy harmadik mentőhelikoptert is” – mondta a Hír TV-nek Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A rendőrség kora délutánig teljes útzár mellett helyszínelt. A környéken óriási volt a torlódás. A mentés ideje alatt a Pest megyei kormányhivatal vezetője ideiglenes krízisközpont megnyitását rendelte el. „Voltak olyan külföldi állampolgárok, akik nem tudtak továbbhaladni a járművükkel, számukra a katasztrófavédelem intézkedett befogadóhelyről. A gyáli művelődési központ lett megnyitva annak érdekében, hogy őket ideiglenesen el tudjuk helyezni” – közölte Spitz Alexandra.

A Hír TV információi szerint a tömegbaleset sérültjeinek több mint fele külföldi állampolgár, van köztük román, szerb, török, kurd és bolgár is. Egy sérült válságos, 17 pedig életveszélyes, illetve súlyos állapotban van. Jellemzően végtagtöréssel, fej-, mellkasi és hasi sérülésekkel kerültek kórházba.

MTI Fotó: Lakatos Péter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció