Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 08. 20:01, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Orbán: Hazánk a második helyen van

Orbán: Hazánk a második helyen van

Az egy főre jutó nettó pozíciót tekintve Magyarország a második annak a megállapodásnak az értelmében, amely az Európai Unió 2014 és 2020 közötti többéves pénzügyi keretéről született – jelentette be Orbán Viktor kormányfő pénteken.

Az egy főre jutó nettó pozíciót tekintve Magyarország – Litvánia mögött – a második annak a megállapodásnak az értelmében, amely pénteken született meg az Európai Unió állam- és kormányfői között az EU 2014 és 2020 közötti többéves pénzügyi keretéről, közölte Orbán Viktor a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón.

Hogy érzékeltesse a 2014 és 2020 közötti időszakban Magyarországra érkező, 7080 milliárd forintnak megfelelő uniós forrás mennyiségét, a kormányfő ismertette, hogy forintban ez hat vasúti vagonnak megfelelő 20 000 forintos bankót, euróban pedig egy teljes kocsinak megfelelő 500 euróst jelentene.
Orbán: Elismerték a magyar erőfeszítéseket

Orbán Viktor elmondta, hogy egy főre vetítve a 2007 és 2013 közötti periódusban 660 ezer forintnyi az uniós támogatás, a következő periódusban pedig 712 ezer forint jut majd. Miközben a teljes költségvetés összege csökken – emlékeztetett a miniszterelnök.

Magyarország azonos bánásmódot kért, az Európai Unió állam- és kormányfői pedig a csúcstalálkozón elismerték a magyar emberek által tett, az adósság és a hiány csökkentésére tett erőfeszítéseket – közölte a miniszterelnök. A kormányfő kijelentette: ezért jelentős presztízs birtokában tudtunk tárgyalni, amit nem volt nehéz pénzre váltani.

A miniszterelnök az alkufolyamat eredményéből azt a két következtetést vonta le, hogy egyrészt annak van becsülete, aki kiáll az érdekeiért, másrészt, hogy egyedül nem megy, mindig szövetségeseket kell keresni.

Ők döntenek a forrásokról

Orbán bejelentette: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől (NFÜ) a minisztériumokhoz kerülő irányító hatóságok döntenek majd az uniós források felhasználásáról. A miniszterelnök kifejtette, hogy az még nem dőlt el, hogy a jelenlegi pénzügyi időszakot az NFÜ viszi-e végig, és az irányító hatóságok az új pénzügyi időszak kezdetén veszik-e át a ügynökség feladatait, vagy fokozatos átállás lesz, és a két struktúra egy ideig egymással párhuzamosan működik majd. A koordináció a Miniszterelnökséghez kerül – közölte Orbán.

Pénteken elfogadták az Európai Unió 2014 és 2020 közötti többéves pénzügyi keretét – tudatta mikroblogján Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke péntek délután, nem sokkal fél öt előtt. A politikus hangsúlyozta: az uniós költségvetés mindenki számára tartalmaz jó feltételeket. José Manuel Barroso bizottsági elnök is arról beszélt, hogy a megállapodás katalizátora lehet a növekedésnek és munkahelyteremtésnek.

A következő hétéves periódusban 960 milliárd euró lesz az uniós keret – szemben a jelenlegi 993,6 milliárddal. A francia államfő üdvözölte a megállapodást, és Angela Merkel német kancellár is elégedetten nyilatkozott. David Cameron személyes sikerként beszélt az egyezségről.

A KDNP és a Fidesz ünnepli a magyar sikert

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint diplomáciai siker a brüsszeli uniós csúcstalálkozón született döntés, a 2014-2020 közötti pénzügyi keretről szóló megállapodás. Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője az MTI-vel pénteken azt közölte: a KDNP-frakció megnyugvással vette tudomásul a brüsszeli döntést. Az Orbán Viktor miniszterelnök részvételével lezajlott tárgyalások végeredményeképpen megszületett döntést diplomáciai sikernek tartják – írta közleményében. Kiemelte: azon túl, hogy a felhasználható pénzügyi keret a gazdasági életre nézve több lehetőséget jelent Magyarország számára, az eredmény azt is mutatja, hogy helyzetünk az Európai Unión belül stabil.

960 milliárd eurós keret

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja üdvözli az uniós csúcson mai napon született magyar sikert. Orbán Viktor kormányfő kemény tárgyalásokon, hátrányos pozícióból kiindulva érvényesítette a magyar álláspontot, és sikerült fordítania, így a következő hétéves időszakra egy országunk számára rendkívül kedvező megállapodás született. A kormánypárt közleményében emlékeztetett: a tagállamok közül az egy főre jutó nettó támogatás összege a mai döntés értelmében Magyarországon a második legmagasabb, ez minden magyar ember esetében közel 712 000 forintnyi uniós forrást jelent a következő hét évben. „Még soha ennyi uniós támogatás nem jutott egy főre Magyarországon! A teljes hazahozott összeg tekintetében is hatalmas sikerről beszélhetünk, hiszen az előző kormányok által kialkudott korábbi hetedik helyünket dobogós helyre javítottuk, országunknak a harmadik legmagasabb összeget sikerült elérnie a tárgyalásokon” – zárul a közlemény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.