Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Február 15. 15:43, péntek | Helyi

Ölre mennek a birkózásért

Ölre mennek a birkózásért

Világszerte tiltakoznak

Alaposan felkavarta az indulatokat a NOB végrehajtó bizottságának döntése, amely kivette a birkózást a 2020. évi olimpia programjából. Jacques Rogge, a NOB elnöke már felvette a kapcsolatot Raphaёl Martinettivel, a FILA elnökével, akivel rövidesen egyeztetni fog. Nyilvánvalóan még jó tanácsokat is ad, hiszen ő maga elkötelezett híve lett a sportágnak a 2005. évi budapesti világbajnokságon. A legnagyobb segítség azonban a világszerte tapasztalható, heves tiltakozás lehet.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke nem lepődött meg azon, hogy világszerte felháborodással fogadták a döntést, miszerint a birkózás lekerül a 2020-as olimpia műsoráról. Muszáj megjegyeznünk a teljes tájékoztatás érdekében, hogy a NOB elnöke nem vesz részt a végrehajtó bizottság szavazásán, mint ahogy az olimpiákat rendező városok kiválasztását szolgáló voksolásban sem.

Számítottunk heves reakciókra, s tudtuk, hogy kritizálni fogják a határozatot, bármelyik sportágat is választjuk” – mondta. Hozzátette: már felvette a kapcsolatot Raphaёl Martinettivel, a FILA elnökével, akivel rövidesen egyeztetni fog. „Megegyeztünk, hogy az első lehetséges alkalommal találkozunk és tárgyalni fogunk” - nyilatkozta a NOB elnöke, s jelezte, véleménye szerint a FILA jól reagált a sportágát érintő kedvezőtlen hírekre, és szerinte a nemzetközi szövetség mindent meg fog tenni azért, hogy a birkózás végül mégis visszakerüljön a 2020-as nyári játékok programjába.

Már a döntés előtt tudni lehetett, hogy a NOB vb másodszor is megtárgyalja a helyzetet, és megjelöli azt a sportágat, amelyik a kiesett helyére kerül. Ezzel együtt látott napvilágot az az állítás, hogy a grémium nem szokta megváltoztatni az elsőfokú döntését. Vagyis nem a birkózást jelöli a kivett birkózás helyett..
Most azonban bekövetkezhet!

Egyrészt azért, mert a vetélytárs sportágak mutatói (elterjedtsége, versenyrendszere, történelmi múltja stb.) meg sem közelíti a birkózásét.
Másrészt pedig azért, mert világszerte követték a döntést heves indulatok, és általánossá vált a tiltakozás.

Kosztasz Thanosz, a görög szövetség elnöke szentségtörésnek nevezte a döntést. „A birkózás az olimpia egyik jelképe, és szimbólumot nem szokás kihajítani” – mondta. A görög olimpiai bizottság emlékeztetett arra, hogy a sportág már az ókori játékok műsorának is meghatározó eleme volt, az újkorinak pedig 1896-os, alapító ágazatai közé tartozik.

Cunekazu Takeda, a japán olimpiai bizottság elnöke eltorzult arccal, szinte magából kikelve tiltakozott tévényilatkozatában az ostoba döntés ellen.

Jordan Burroughs amerikai olimpiai és világbajnokot a döntés után a frankfurti repülőtéren érte utol az NBC-televízió hírműsora. „Végtelen haragot és szomorúságot érzek” – nyilatkozta, amint vette a szomorú hírt.

Mohammad Ali-Abadi, az iráni olimpiai bizottság elnöke érdekes nyilatkozatot tett. „Mi az Egyesült Államokkal szinte semmiben nem értünk egyet, de a birkózás tiszteletében igen.”

Mahabali Szatpal, az indiai világbajnok, Szusil Kumar edzője így reagált: „Fekete nap ez India és a világ birkózásában is.” Felszólította a kormányt és a sportminisztériumot, hogy teljes súlyával tiltakozzon a döntés ellen, és érje el, hogy a birkózás visszakerüljön az őt megillető helyre az olimpián.
Nyilatkozatot adott ki – egyebek között – a török és az örmény olimpiai bizottság is.

De nyomatékként még ott van a világhálón zajló tiltakozásban részt vevők milliós tömege is!

Facebook-on a birkózásért!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció