Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Április 05. 07:07, csütörtök | Külföld
Forrás: OrintPress

Olajpiac: ketyeg az időzített bomba

Olajpiac: ketyeg az időzített bomba

Az olaj árának növekedését az iráni atomprogram folytatása miatt kialakult nemzetközi konfliktus újabb fejleményei a következő hónapokban is fenntarthatják.

A 100 dollár fölötti hordónkénti világpiaci ár már most komoly terhet jelent az egyébként is gyengélkedő világgazdaságnak.

A konfliktus elhúzódása, esetleges súlyosbodása esetén a magas energiaárak negatív hatásai az olajfüggőség miatt főként Európának jelenthetnek komoly terheket. Befektetési szempontból azonban – éppen a stabilan magas olajár miatt – ígéretes a nyersanyagpiac” – mondta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„Fundamentális alapon egyáltalán nem indokolt a jelenlegi magas kőolajár, hiszen a tavalyihoz képest lassabb gazdasági növekedés miatt a kereslet csökkenése jellemző, ezzel egyidejűleg pedig az energiahordozók kínálata egyre bővül - köszönhetően részben az amerikai palagáz-kitermelés fokozásának. Annak oka tehát, hogy az energiahordozó ára tartósan magas szinten tud maradni, egyértelműen az iráni konfliktus generálta geopolitikai kockázatokban keresendő” – magyarázta a szakember.

„Kétségtelen, hogy egy, a napokban felmerült esetleges katonai akció hatására újabb komoly emelkedés történne, várakozásaink szerint ez mindegy 20-30 százalékos drágulást jelentene” – mondta el Horváth István. Ennél akutabb probléma azonban, hogy a Hormuzi-szoros lezárásának veszélye továbbra is fenntartja a magas árakat, ami kétféle módon is fékezi a gazdaságot. Egyrészt lassítja a már most is igen mérsékelt gazdasági növekedést, ami főként a nyugati országban jelent gondot. Az elemzői számítások azt mutatják, hogy 150 dollár körüli olajár már mintegy 0,5-1 százalékpontos lassulást eredményezne az unión belül, ez pedig a jelenlegi, stagnáló gazdasági növekedést tekintve igen súlyos következményekkel járna. Nem meglepő tehát, hogy a nyugati országok a napokban már az olajtartalékok egy részének felszabadításáról egyeztetnek az árak letörésének céljából. Másrészt a magas olajár beépül a fogyasztói árakba, így jelentős infláció-gerjesztő hatása van - ami elsősorban a feltörekvő országok számára okoz nehézséget.

„Mivel úgy tűnik, hogy a politikai álláspontok nem közelednek, az olajpiacon tapasztalható feszültség - ezzel együtt pedig a jelenlegi árszint is - a következő hónapokban tartósan fennmaradhat, és akár további drágulás várható. Befektetési szempontból ezért érdemes számolni az energiahordozókkal és ezen keresztül a nyersanyagpiacokkal. Ezt indokolja az is, hogy bár a nyersanyagpiac a részvénypiachoz hasonlóan kockázatosnak tekinthető, a jelenlegi bizonytalan világgazdasági helyzetben a részvényekkel összehasonlítva aszimmetrikus árfolyammozgásra számíthatunk: amennyiben a befektetői hangulat továbbra is kedvező marad, akkor a részvény- és nyersanyagpiacok együtt emelkedhetnek, ha azonban a részvénypiacok lefelé veszik az irányt, akkor a nyersanyagpiacokat a magas olajár megvédheti egy nagyobb zuhanástól” – ajánlja a befektetési szakember.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.