Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. December 09. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: MTI

OÉTI: a betegségek 80 százaléka összefügg a helytelen táplálkozással

OÉTI: a betegségek 80 százaléka összefügg a helytelen táplálkozással

A betegségek 80 százaléka esetén mutatható ki közvetlen vagy közvetett kapcsolat a helytelen táplálkozással - közölte az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI).

Az OÉTI ezért speciális étrendet dolgozott ki, először a hét, legtöbbeket érintő betegségben szenvedőknek. Több mint ezer étel elkészítési módját vizsgálták meg. Hét különböző betegségcsoportra dolgoztak ki olyan recepteket, amelyek segítségével biztosítható a rendszeres diétás ebéd, akár házhozszállítás keretében.
Az újragondolt diéta az onkológiai, diabétesz, szív- és érrendszeri, epe- és refluxbetegségben szenvedőknek, illetve köszvényes és lisztérzékeny pácienseknek Budapesten házhozszállítás keretében már most több kerületben elérhető, a rendszer kiterjesztése folyamatban van.
A közleményben kifejtették: a magyar lakosság 38 százaléka szenved valamilyen szív- és érrendszeri betegségben, 8,2 százaléka cukorbeteg, 3,6 százaléka daganatos beteg, a refluxbetegek aránya elérheti akár a 20 százalékot is, a köszvény előfordulása is 2 százalék körüli. Az OÉTI adatai szerint a halálozás 50 százalékát szív- és érrendszeri, 25 százalékát daganatos betegség okozza.
Martos Éva, az OÉTI főigazgatója az MTI-nek kiemelte: a táplálkozási rizikótényezők kiküszöbölésével az említett betegségekben szenvedők állapota jelentősen javulhat. A diéta otthonra program keretében kiiktatták az étrendből a mesterséges ízfokozókat, csökkentették az ételek sótartalmát, növényi zsiradékot használtak állati helyett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.