Városlista
2019. december 8, vasárnap - Mária

Hírek

2012. Július 18. 18:32, szerda | Külföld
Forrás: MTI

OEK: Magyarországon még soha mutatták ki a lépfenét a droghasználók között

OEK: Magyarországon még soha mutatták ki a lépfenét a droghasználók között

Annak ellenére, hogy feltételezhetően antrax spórákkal szennyezett heroin volt vagy van forgalomban Európában, nincs lakossági kockázat, a heroinfüggőkön kívül mást nem veszélyeztet a lépfene.

Közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán az MTI megkeresésére. Kiemelte: a magyarországi droghasználókat még soha nem érintette ez a betegség.

Kedden hívták fel a figyelmet a hatóságok arra, hogy az utóbbi hetekben három lépfene megbetegedést regisztráltak Németországban, mindhárom beteg heroint használó kábítószerfüggő volt, egyikük meghalt. Az esetek arra utalnak, hogy a 2010-ben lecsengett járvány után ismét fertőzött heroin kerülhetett forgalomba.
Erről az OEK heti hírlevelében is beszámolt: "a fertőzés veszélye mind Németország, mind más európai uniós tagállam területén jelenleg is fennáll, és újabb esetek fordulhatnak elő az intravénás szerhasználók között".
Az OEK az MTI megkeresésére közölte: azért hívták fel a figyelmet a heroint használók körében Európában jelentkező betegségre, hogy tájékoztassák az egészségügyi dolgozókat, különösen az infektológiai, sürgősségi és a toxikológiai osztályok munkatársait annak érdekében, hogy ha intravénás szerhasználó beteget látnak el, gondoljanak az antraxfertőzés eshetőségére is. A Nemzeti Drog Fókuszpont pedig a tájékoztatást továbbította az összes olyan drogambulanciának, tűcsereszervezetnek, amellyel kapcsolatban áll, így ezen intézmények munkatársai időben tájékoztathatják klienseiket a potenciális veszélyforrásról.
Kiemelték továbbá, hogy a droghasználókat érintő 2009-2010-es járvány során Németországban, Angliában és Skóciában diagnosztizáltak megbetegedéseket, a magyarországi intravénás szerhasználók nem voltak érintettek. Lépfene megbetegedést Magyarországon még soha nem fordult elő droghasználók között. Magyarországon legutóbb 2000-ben regisztráltak két lépfene megbetegedést egy állattartótelepen dolgozó tehenészek között - írta az OEK.
A Robert Koch szövetségi közegészségügyi intézet szerint a betegség felbukkanásának nincs lakossági kockázata, mert a fertőzés nem terjed emberről emberre. Ugyanakkor az esetek arra utalnak, hogy ismét forgalomba kerülhetett heroin abból a szennyezett szállítmányból, amely a 2009-2010-es járványt okozta. Akkor Skóciában 119 lépfene megbetegedés fordult elő a heroinhasználók között. További öt esetet Angliában, két esetet pedig Németországban regisztráltak. A betegségben négyen haltak meg.
Az utóbbi hetekben nem csak németországi kábítószeresek fertőződtek meg a biológiai fegyverként is használt antraxtól; francia sajtójelentések szerint az előző héten Dél-Franciaországban is kórházba került egy heroinfüggő lépfenefertőzés miatt.
A lépfene elsősorban állatokat támad meg, de emberre is átterjedhet, rendszerint fertőzött állatokkal vagy fertőzött állatokból származó termékekkel történő érintkezés révén.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 08. 12:07, vasárnap | Külföld

Európában Magyarországon a legmagasabb a gyermekek átoltottsága

Európában Magyarország a legjobb a gyermekkori védőoltottságok átoltottsága szempontjából - mondta az egészségügyi államtitkár az M1 csatorna vasárnap reggeli műsorában.

2019. December 08. 05:00, vasárnap | Külföld

Halálos tűz ütött ki egy odesszai iskolában

Újabb két holttestet találtak a mentést végzők szombaton a romok között, így hétre emelkedett az odesszai gazdasági, jogi és vendéglátóipari szakközépiskolában szerdán kitört tűz halálos áldozatainak száma

2019. December 07. 16:31, szombat | Külföld

Rendkívül gyorsan fogy az oxigén az óceánokból a felmelegedés miatt

Rendkívül gyorsan fogy az oxigén az óceánokból a felmelegedés miatt, szaporodnak a \"halálzónák\" - állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) friss jelentése, a téma eddigi legátfogóbb kutatása.

2019. December 07. 05:00, szombat | Külföld

Hatórányi szívmegállás után hoztak vissza az életbe egy nőt Barcelonában

Hatórányi szívmegállás után hoztak vissza az életbe egy nőt a barcelonai Vall d'Hebron kórház orvosai egy speciális, úgynevezett műtüdős kezelésnek köszönhetően.