Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2015. Június 08. 11:13, hétfő | Helyi
Forrás: Esőtánc

Nyugalom, érkezik a felfrissülés!

Nyugalom, érkezik a felfrissülés!

Felhőszakadások, zivatarok törik meg a kánikulát

Hétfőn és kedden egyre többfelé fordulhat elő felhőszakadással kísért zápor-zivatar, de marad a kánikula egész héten.

Hétfőn eleinte kevés lesz felettünk a felhő, de mégis változás kezdődik az időjárásban, mégha ez csak alig lesz észlelhető. Közelünkbe érkezik ugyanis egy sekély ciklon és ennek hatására, némileg nedvesebb és labilisabb légtömegek érik el a Kárpát-medencét. Ez pedig kedvez a záporok-zivatarok kialakulásának.

Délelőtt még igen kicsit az esélye ezek kialakulásának, de délután növekedni kezd a gomolyfelhőzet és eleinte a hegységi területeinken, majd késő délután, este egyre többfelé, nagyobb eséllyel az északi területen várható egy-egy zápor-zivatar. Egyelőre ezek kiterjedése nem lesz jelentős, így csak lokálisan lehet zivatarokra számítani. Hétfőn is marad a kánikula 29-32 C fok lesz a csúcshőmérséklet és a délutáni zivatarok ellenére sok lesz a napsütés.

Keddre citromsárga figyelmeztetés a zivatarok miatt

Kedden aztán az elmúlt napoktól némileg eltérően már több lesz felettünk a felhő, de emellett továbbra is több órás napsütésre számíthatunk. A megnövekvő gomolyfelhőzetből nagyobb eséllyel a nyugati és középső országrészben alakulnak majd ki záporok-zivatarok, amit felhőszakadás is kísérhet. A zivatarok ellenére területi átlagban továbbra sem várható számottevő csapadék, csak lokálisan hullhat számotevő eső. Marad a 27-31 C fok körüli hőmérséklet.

Az Országos Meteoológiai Szolgálat az ország nyugati és középső harmadára citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki a várható zivatarok miatt.

Szerdától aztán visszatér az igazi nyári időjárás sok napsütéssel, és elvétve délután nyári záporokkal-zivatarokkal. A hét végén már akár 35 C fokig is emelkedhet a hőmérő higanyszála.

A fokozódó meleg megviseli a szervezetünket, érdemes sok folyadékot fogyasztani. Kockázati tényező az erős UV-B sugárzás is óvjuk testünket az erős napsütéstől, 15 percnél tovább ne tartózkodjunk folyamatosan a napsütésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására