Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Augusztus 02. 13:25, kedd | Helyi
Forrás: infoCegléd

Nyoszolyó had

Nyoszolyó had

A tavasz első napsugarai nem csak az illatozó kisvirágokat, de az esküvőjükre lázasan készülő mennyasszonyokat is előcsalogatják. A klasszikus nyári esküvők „nagyüzemi” szezonja ilyenkor veszik kezdetét.

Nemrégiben két nagyon kedves barátunk kötötte össze életét és az esküvőjükre való meghívás mellett abban a megtiszteltetésben is részesültem, hogy az újdonsült mennyasszony felkért koszorúslányának. Ennek a szép felkérésnek a kapcsán aztán betekintést nyertem az esküvők és az ezzel kapcsolatos előkészületek bonyolult és szövevényes világába.

Mint azt tudjuk, az esküvő mindig két emberről szól. A legtöbb feladatot ez esetben azonban mégis a női nem vállalja magára. A férfiak ezzel nem is nagyon ellenkeznek, mondván „mi úgy is jobban értünk az ilyesmihez”, és talán igazuk is van. Sokan már kislány koruk óta tervezgetik a NAGY napot, s csak a megfelelő személyre várnak, aki mellett mindezt megvalósíthatják.

Kutatók még nem bizonyították, de az „esküvői láz”, mint a női gének aprócska, ám szerves része velünk született tulajdonság. Kinél korábban, kinél később üti fel fejét a „hófehér kór”.

A rég várt igen kimondását követően aztán feladatok végeláthatatlan sora zúdul az izgatott arákra. A menyasszonyi csokor kiválasztásától egészen az esküvői szalvéta színéig és mintájáig, a leg apróbb részletek is hatalmas fejtörést okozhatnak.

Ezek megoldásában nagy segítséget jelenthet egy ügyesen összeválogatott úgynevezett „nyoszolyó had”, akik a menyasszony fényének emelése mellett már az előkészületekben is aktívan rész vesznek. A koszorúslányok feladata nagyon fontos, hiszen a régi babona szerint megvédik a menyasszonyt a lesben álló démonoktól. Mivel még nem volt szerencsém csinos ruhában menyasszonyokat védelmezni ezért izgatottan vártam az előttem álló időszakot.

Ahogy minden egészségesen működő közösségben, a koszorúslányok között is hierarchia uralkodik. A fő koszorúslány az, aki a kezében tartja a dolgokat, ő figyeli és irányítja az apróbb részleteket, hogy minél több terhet vehessünk le a feladatoktól túlterhelt menyasszonyok válláról. Az igazán jó koszorúslányok nem csak fizikai, de lelki támaszt is nyújtanak a stresszesebb időszakokban.

Egy ilyen esemény megszervezése ugyanis nem kis feladat, a rengeteg helyszín és időpont összeszervezése segítség nélkül szinte lehetetlen küldetés. Az interneten rengeteg hasznos és néha talán kevésbé hasznos tanácsot kaphatunk, de érdemes ragaszkodni eredeti elképzeléseinkhez. A siker érdekében összehangolt, kitartó és lelkes munkára van szükség.

Az első és legfontosabb dilemma azonban minden oltár elé vonuló menyasszony számára a ruha, ami az est egyik legfontosabb kiegészítője. Ha az megvan az már fél siker. Egy szép ruhában nagy baj nem történhet, ezért azt általában nagy gonddal és alapos körbejárás után választják ki. A lehetséges esküvői ruhákba bújva minden lány szája akarva-akaratlanul fülig ér, mintha az is a ruha része lenne. Az érzést talán az első igazi magas sarkú cipő élményéhez tudnám hasonlítani, amit csak mi lányok érthetünk.

A menyasszonyi ruhának régmúlt hagyománya van. Legnagyobb tradícióval a fehér ruhák rendelkeznek, mert azok a tisztaságot, a szűziességet jelképezik. Az esküvői ruhák színe nem mindig a fehér volt. Az eredeti fehér esküvői ruhát az angol Viktória királynő vezette be, melyet akkor még csak a tehetősebb arisztokrata hölgyek engedhettek meg maguknak. Ma már számtalan fazonból és árnyalatból válogathatunk, ami eléggé megnehezíti a határozatlan feleség jelöltek dolgát. Előfordul, hogy az ember lánya túlzásba esik és akár 40-50 ruhát is felpróbál. Ilyenkor nehezebben szűkíthető a kör, de az ügyesebbek mindent szépen lefotóznak, dokumentálnak és a lelkes koszorúslányok és barátnők hadával leszűkítik, véglegesítik a versenyben maradtakat.

A ruha megléte sok kérdést eldönt. A frizura, a fátyol és a koszorúslányok ruhájának kérdését is. Hiszen a nyoszolyólányok ruhája nem lehet bonyolultabb a menyasszonyénál, azon a napon ugyanis minden csak róluk szó, és ezt illik tiszteletben tartani. Akkor sem dőlhetünk még hátra, ha már megvan a ruha, a cipő, a gyűrűk, a helyszín, a meghívók, a menü, a torta, a díszítés, a csokor, a fodrász, a sminkes, a pap, a vőfély, a zene…és a többi.

A NAGY nap izgalmai még akkor is előttünk állnak. Ahhoz, hogy minden gördülékenyen menjen egy jól koordinált csapat összmunkájára van szükség. A lelkes koszorúslányok szorgos méhecskeként dongják körül a menyasszonyt annak érdekében, hogy neki aznap csak magára kelljen odafigyelnie. Egy ilyen esemény az előreláthatatlan helyzetek és rögtönzések netovábbja. Sosem érezhetjük magunkat elég felkészültnek, de ha elég talpraesettek vagyunk, a legrémisztőbb helyzetre is találunk megoldást. Egy jól felszerelt esküvői elsősegély csomaggal nem érhetnek nagy meglepetések.

A rengeteg apróság, részlet, szervezés és munka végül meghozza gyümölcsét, amikor bejelentik az ifjú párt. Az est élményei és a megható pillanatok végül minden túlfeszült idegszálat kisimítanak és kárpótolják a befektetett energiákat.

 Ez a megtisztelő feladat - azon túl, hogy hatalmas élményt jelentett számomra - rengeteg hasznos tapasztalattal gazdagított, melyeket majd az én nagy napom során kamatoztatni tudok.

Ruhát biztosan a Héjja esküvői ruhaszalonból rendelek. A legnagyobb és legszebb ruhakínálattal itt találkoztunk, ahol kedves és segítőkész kiszolgálással minden menyasszony álmát megvalósítják. Őket már most bátran ajánlom mindenkinek!


FirKata

Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció