Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Június 23. 10:19, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Nyílzápor – Hagyományőrző íjásztalálkozót rendeznek Ópusztaszeren

Nyílzápor – Hagyományőrző íjásztalálkozót rendeznek Ópusztaszeren

A Kárpát-medence minden szegletéből több ezer vendég érkezik a hétvégén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, a hagyományőrző íjásztalálkozóra, a Nyílzáporra, hogy megemlékezzen a dicsőséges pozsonyi csatáról és méltó módon tisztelegjen honalapító Árpád vezér előtt – közölte Kodácz Csengele, az intézmény sajtóreferense az MTI-vel.

Az emlékpark több mint ötven hektáros területén lépten-nyomon különleges meglepetések – kiállítások, kulturális programok, kézműves foglalkozások, lovas- és hadi bemutatók - várják a látogatókat.
Pénteken a látogatók részesei lehetnek a 10. századi hadi táborok építésének, és késő délután láthatják a csatajelenet főpróbáját.
Szombaton és vasárnap ki-ki hétpróbás íjászvetélkedésen is megmutathatja, hogyan bánik a honfoglaló magyarok legendás fegyverével. Akik minden próbán megfelelnek, azok megkapják a „Hétpróbás Szeri Íjász” megtisztelő címet.
Szombaton a délelőtti és a kora délutáni avar és hun hadi bemutató után kezdenek el gyülekezni a lovas és gyalogos hagyományőrzők, hogy előadják a világ legnagyobb történelmi íjász együttlövését. Idén a nyugati had szekerekkel vonul be az emlékpark melletti csatatérre, és ezekből alakít ki tábort. A zárt hadrendben felsorakozó íjászok a pajzsfalak mögé bújó nyugati vitézekre lőnek majd speciális nyílvesszőikkel.
Vasárnap folytatódnak a kulturális programok, a lovasbemutatók, egész nap jönnek-mennek az elmaradhatatlan gólyalábasok, csepűrágók, mutatványosok és vándormuzsikusok, délután pedig az Ifjak nyílzáporán a legfiatalabb fegyverforgatók adják elő a csatajelenetet.
Ezerszázhét éve, 907-ben Gyermek Lajos keleti frank király parancsára hatalmas bajor, sváb haderő vonult fel a magyarok ellen. A legendárium szerint százezren lehettek, de a mértékadó becslések szerint is többszörös túlerőben voltak a magyarokkal szemben. A kisebb magyar lovascsapatok már a határvidéken, a gyepükön is meg-megtámadták a bajor csapatokat, ezzel lassítva felvonulásokat a Duna két partján. A végső összecsapásra a mai Pozsony közelében került sor. A csata pontos menetéről keveset tudni, de a magyarok fölényes győzelmet arattak a túlerőben lévő ellenség fölött, a legenda szerint azonban súlyos árat fizettek érte, Árpád fejedelem halálos sebet kapott itt.

Címkék: Fesztivál-program

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során