Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. Március 08. 15:08, szombat | Helyi

Nyársapáton tanácskoztak a vízgazdálkodásról

Nyársapáton tanácskoztak a vízgazdálkodásról

Gazdafórum Nyársapáton

A klímaváltozás miatt ma már öntözés nélkül nem lehet sikeresen mezőgazdasági termelést végezni, el kell tehát kezdeni a tudatos vízgazdálkodást. Ezzel a mezőgazdasági kibocsátást 30 százalékkal lehetne megnövelni. Minderről Jakab István, a parlament alelnöke, és a Magosz elnöke beszélt csütörtökön. A nyársapáti gazdafórumon a települési agrárgazdasági bizottság tagjait is megválasztották.

Ha Magyarországon okosan és szakszerűen sikerül hozzányúlni a vízgazdálkodáshoz, a vízvisszatartáshoz és a víz területekhez való odavezetéséhez, úgy, hogy a főművek ott legyenek a táblák szélén, akkor ez az országban minimum 30 százalékos többlet érték előállítását garantálja – mondta Jakab István a nyársapáti gazdafórumon. A mezőgazdaság éves kibocsátása Magyarországon jelenleg 2650 milliárd forint, ez az összeg lehetne harmadával több a sikeres vízgazdálkodással – vagyis a termőföldek öntözésével.

A tervezés és a munkák már el is kezdődtek, utóbbi a közmunkaprogram keretében. A feladat az, hogy ahol sok van, onnan elvezessék a vizet oda, ahol viszont nincs, vagy csak kevés van. Ehhez meg kell építeni és működtetni kell a tározókat, közműveket.

A parlament alelnöke és a térség országgyűlési képviselője, Földi László egyébként hagyományosan minden évben részt vesz a nyársapáti gazdafórumon, melyek – a szervezők szándékai szerint – a régi gazdabálok hangulatát idézik. Az idei rendezvényen pedig a helyi és környékbeli gazdák részvételével megalakult a települési agrárgazdasági bizottság is.

Címkék: Nyársapát

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció