Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Június 07. 16:29, csütörtök | Helyi
Forrás: infoCegléd

Nyár, nyár, nyár..

Nyár, nyár, nyár..

De figyeljünk a veszélyekre is!

Közeledik a nyár. A szünidő, a szabadság jellemző viselkedésformája a könnyelműség, lazaság, néha pedig a meggondolatlanság.

Szeretnénk mindannyian a szabadságunkat értelmesen, tartalmasan eltölteni, hogy kipihenjük magunkat és feltöltődjünk. Gondoljuk hát végig a lehetőségeket, és tervezzük meg gondosan a nyári programjainkat, hogy a szabadságunk valóban a pihenésnek, a regenerálódásnak, és ne a kárrendezésnek, vagy az orvosi rendelők, kórházak látogatásának az ideje legyen. A nyári hónapokban sajnos fokozottan megnő az áldozattá válás lehetősége. Ügyeljünk környezetünkre, biztonságunkra, a testi épségünkre, hogy ne váljunk a nyári hónapok áldozatává.

Mire figyeljünk oda kiemelten a nyári hónapokban?

Mindenekelőtt gyermekeinkre. Nyár végén az iskolákban kiosztják az éves teljesítményt tükröző bizonyítványokat. Gyakran szembesülünk azzal, hogy gyermekünk bizonyítványa bizony nem olyan eredményes, mint ahogyan azt vártuk. Ne legyünk túl szigorúak hozzájuk! A törékeny lelkű, szigorú családi kontroll alatt felnövekvő gyermekek - főleg, ha nem várt gyenge tanulmányi eredményt igazoló bizonyítvánnyal indulnak útnak - nagy valószínűséggel kitérővel mennek majd haza, hiszen kerülni szeretnék a családi konfliktust, a felelősségre vonást. Félnek az eredmény-centrikus szülők erélyes számonkérésétől. Ebben a jelentősen presszionált, pszichikai állapotban válnak leginkább befolyásolhatóvá gyermekeink. Eluralkodhat rajtuk a félelem, a szorongás, így könnyebben fogadják el az együtt érző szavakat. Sokszor gondolkodás nélkül - nagyon komoly kockázatot vállalva - odafordulnak a megértést mutató, biztonságot sugalló, közvetlen stílusban közeledő idegenekhez is.

A tanév befejeztével az iskolai fegyelem, illetve a folyamatos felkészülés, valamint a rendszeres beszámoltatás miatt kialakult feszültség alól hirtelen felszabadult fiatalok gyorsan kiengednek, legtöbbször könnyelműen (lazán) élik meg a nyári szünidő adta szabadságot. Sajnos a magabiztos ifjúság gyakran meggondolatlanul feltűnő, jól látható helyen hordja az értékeit, ékszereit. Megmutatják egymásnak frissen beszerzett technikai eszközeiket. Teszik ezt tömegközlekedési eszközökön, zsúfolt plázákban, közösségi helyeken, nem gondolnak arra, hogy magatartásukkal milyen komoly veszélynek vannak kitéve.
Sajnos gyakran megtörténik a szabadidős programok szervezése, valamint a szállásfoglalás során, hogy felelőtlenül használjuk bankkártyánkat internetes foglalás, vagy vásárlás alkalmával könnyedén megadjuk kártyaszámunkat, kódunkat, nevünket, elérhetőségünket, vagyoni állapotunkra utalunk internetes fórumokon, vagy elektronikus levelezés alkalmával. Ezáltal fokozottan megnő az áldozattá válás esélye.

Strandokon, szabadtéri fürdőhelyeken előfordul - általában a fiatalok körében -, hogy a fürdőzők fizikai adottságaikat túlértékelik. Nagyon nagy kockázat és jelentős baleseti forrás, felhevült testtel hirtelen hideg mélyvizű tóba fejest ugrani. A bányatavak különösen nagy veszélyt rejtenek magukban. Kiszámíthatatlan a mélységük, vizük hőfoka igen alacsony s gyakran előfordul, hogy mélyükön különféle vasdarabok, szerszám- maradványok találhatók.

Jótanácsaink:

- Ne hívjuk fel magunkra a figyelmet, strandokon, közösségi helyeken, zsúfolt bevásárlóközpontokban a feltűnő viselkedésünkkel, értékes tárgyakkal, ékszerekkel.

- Sportolás közben, a strandon ne hagyjuk őrizetlenül értékeinket. Ha lehetőség van rá, akkor használjunk csomag, illetve értékmegőrzőt és annak kulcsát lehetőleg mindig tartsuk magunknál!
Az autóval érkezők mindig ellenőrizzék, hogy az autót bezárták és semmilyen nagyobb értéket nem hagytak szem előtt. A csomagokat, pénztárcát mindig zárható táskába tegyük, ha megoldható felváltva vigyázzunk rá.

- Szünidős programjainkra is csak a szükséges készpénzt vigyük magunkkal, a bankkártyát és a PIN kódot ne tartsuk egy helyen. Amennyiben bankkártyánkat elveszítettük, vagy gyanú van arra, hogy annak adatai nyilvánosságra kerültek, azonnal tiltsuk le!

- Szórakozóhelyeken, discóban, fesztiválokon lehetőleg palackozott, előttünk felbontott italokat fogyasszunk. Ne tegyük le poharunkat, ne hagyjuk figyelmen kívül, amíg meg nem ittuk annak tartalmát.

- Legyünk óvatosak az idegen „segítségkérőkkel”. Ismeretlen autójába soha ne szálljunk be, ne kísérjük el idegen helyekre.

- Amennyiben bűncselekmény áldozatává válna, kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, illetve 112-es számon!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció