Városlista
2019. december 16, hétfő - Etelka

Hírek

2013. Január 04. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Növekvő reálbért, csökkenő inflációt ígér Rogán

Növekvő reálbért, csökkenő inflációt ígér Rogán

Az ellenzéki híreszteléssel szemben tényleges reálbér- és nyugdíjnövekedés jön 2013-ban, az energiaszolgáltatók pedig bizonyítottan 10 százalékkal redukálták tarifáikat; ennek köszönhetően csökkenni fog az infláció is – nyilatkozta szerdán Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője nem kívánta kommentáni azt a lapértesülést, hogy áprilisban újabb rezsicsökkentés jöhet.

Az energiaszolgáltatók – Elmű, Émász, Démász - már közzétették tarifáikat, amiből világosan kiderül, hogy a 10 százalékos rezsicsökkentés megtörtént - mutatott rá sajtótájékoztatóján Rogán. A politikus kifejtette, a 2002 és 2010 között drasztikusan megugró energiaárakat fokozatosan, de lefelé szorították. Ennek a folyamatnak a következő lépése a rezsicsökkentés, aminek Rogán Antal szerint pozitív makrogazdasági hatása lesz – a 2008-ban még 8 százalékos inflációs szintet terveik szerint 3,5 százalékra mérséklik.

'Hiába volt minden ellenzéki híresztelés, az is egyértelművé válik, hogy a reálbérek és a nyugdíjak növekedni fognak idén: a versenyszférában bruttó 4,9 százalékos, a nyugdíjak és kapcsolódó ellátások terén bruttó 5,2 százalékos emelés várható, ami tényleges emelkedést jelent az inflációhoz képest' - hangsúlyozta Rogán Antal.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az energiaszolgáltatók esetleg a kkv-kra vagy az ipari fogyasztókra terhelik a különbséget, ami így - emelt árak formájában - visszacsaphat a fogyasztókra is, a képviselő úgy válaszolt: a Magyar Nemzeti Bank idei prognózisából nem ez derül ki. Rogán Antal ugyanakkor nem akarta kommentálni a Magyar Hírlap értesülését, miszerint a kormány áprilisban újabb rezsicsökkentést tervezne - ugyanakkor cáfolta a napokban megjelenő, növekvő államadósságról szóló hírt. A deficit szerinte az éves értékelések alapján csökkent, Magyarország pedig tudja tartani a 2,8 százalékos idei hiánycélt, először felelve meg a maastrichti szerződésben foglalt (3 százalék alatti) értéknek.

Címkék: infláció, reálbér

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 16. 12:48, hétfő | Belföld

Kiengedték a börtönből Bróker Marcsit

Kiengedték hétfőn reggel 6 óra körül a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetből a Kun-Mediátor-ügy vádlottját, akinek megszűnt a letartóztatása.

2019. December 16. 09:46, hétfő | Belföld

Mintegy 220 millió forint gyűlt össze a Jónak lenni jó kampányon

Rekordösszeg, mintegy 220 millió forint gyűlt össze a közmédia jótékonysági kampánya, a Jónak lenni jó javára, amelynek idei kedvezményezettje a koraszülöttek mentését és szállítását 30 éve végző Peter Cerny Alapítvány

2019. December 16. 09:40, hétfő | Belföld

Százmilliókat nyertek, majd el akarta titkolni felesége előtt a lottónyeremény maradékát

Vádat emelt az ügyészség egy szegedi férfi ellen, aki 2017-ben, válásuk során eltitkolta felesége elől közös lottónyereményük megmaradt összegének jelentős részét, mintegy 260 millió forinttal károsítva meg őt

2019. December 16. 07:08, hétfő | Belföld

Visszatérnek a Gripenek Kecskemétre

Kedden visszatelepülnek Kecskemétre a Magyar Honvédség Gripenjei - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-t.