Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2013. Január 04. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Növekvő reálbért, csökkenő inflációt ígér Rogán

Növekvő reálbért, csökkenő inflációt ígér Rogán

Az ellenzéki híreszteléssel szemben tényleges reálbér- és nyugdíjnövekedés jön 2013-ban, az energiaszolgáltatók pedig bizonyítottan 10 százalékkal redukálták tarifáikat; ennek köszönhetően csökkenni fog az infláció is – nyilatkozta szerdán Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője nem kívánta kommentáni azt a lapértesülést, hogy áprilisban újabb rezsicsökkentés jöhet.

Az energiaszolgáltatók – Elmű, Émász, Démász - már közzétették tarifáikat, amiből világosan kiderül, hogy a 10 százalékos rezsicsökkentés megtörtént - mutatott rá sajtótájékoztatóján Rogán. A politikus kifejtette, a 2002 és 2010 között drasztikusan megugró energiaárakat fokozatosan, de lefelé szorították. Ennek a folyamatnak a következő lépése a rezsicsökkentés, aminek Rogán Antal szerint pozitív makrogazdasági hatása lesz – a 2008-ban még 8 százalékos inflációs szintet terveik szerint 3,5 százalékra mérséklik.

'Hiába volt minden ellenzéki híresztelés, az is egyértelművé válik, hogy a reálbérek és a nyugdíjak növekedni fognak idén: a versenyszférában bruttó 4,9 százalékos, a nyugdíjak és kapcsolódó ellátások terén bruttó 5,2 százalékos emelés várható, ami tényleges emelkedést jelent az inflációhoz képest' - hangsúlyozta Rogán Antal.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az energiaszolgáltatók esetleg a kkv-kra vagy az ipari fogyasztókra terhelik a különbséget, ami így - emelt árak formájában - visszacsaphat a fogyasztókra is, a képviselő úgy válaszolt: a Magyar Nemzeti Bank idei prognózisából nem ez derül ki. Rogán Antal ugyanakkor nem akarta kommentálni a Magyar Hírlap értesülését, miszerint a kormány áprilisban újabb rezsicsökkentést tervezne - ugyanakkor cáfolta a napokban megjelenő, növekvő államadósságról szóló hírt. A deficit szerinte az éves értékelések alapján csökkent, Magyarország pedig tudja tartani a 2,8 százalékos idei hiánycélt, először felelve meg a maastrichti szerződésben foglalt (3 százalék alatti) értéknek.

Címkék: infláció, reálbér

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 13. 16:05, hétfő | Belföld

Összesen 90 ezer hektáron folytatódik a szúnyogirtás

A következő napokban 11 térség csaknem 500 településén, több mint 90 ezer hektáron folytatódik az országos szúnyogirtás

2020. Július 13. 12:09, hétfő | Belföld

Öt kisrepülőgép megsértette a magyar légteret Nógrád megyében

Öt kisrepülőgép szállt le engedély nélkül Rétság külterületén szombaton, mint kiderült, a csehországi utasok egy rendezvényre tartottak. Az ügyben szabálysértési eljárást indított a rétsági rendőrkapitányság

2020. Július 13. 09:49, hétfő | Belföld

A kormány tagjait kérdezik hétfőn a parlamentben

A képviselők a kormány tagjainak tehetnek fel azonnali kérdéseket hétfőn az Országgyűlésben.

2020. Július 13. 08:48, hétfő | Belföld

Csaknem kétszáz határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

199 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.