Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Február 27. 07:17, hétfő | Sport
Forrás: Nemzeti Sport Online

Női párbajtőr GP: Szász Emese bronzérmes, javultak az esélyei Londonra

Női párbajtőr GP: Szász Emese bronzérmes, javultak az esélyei Londonra

A harmadik helyen végzett Szász Emese a budapesti Westend női párbajtőr Grand Prix-n, ezzel javított helyzetén az olimpiai kvótaszerzést illetően.

Az egyéniben világbajnoki ezüst- és bronzérmes Szász, akinek az elmúlt évben az Európa-, illetve a világbajnokság sem úgy sikerült, ahogy szerette volna, kiemeltként csak vasárnap, a 64-es táblán kapcsolódott be a küzdelmekbe. Az elődöntőig a tajvani Csen Hszin-pinget (15-7), a román Simona Deacot (15–10), az olasz Bianca Del Carrettót (15–9) és a szintén román Simona Ghermant (15–11) győzte le, a fináléba jutásért rendezett asszóban viszont 15–13-ra kikapott egy másik olasz ellenféltől, Mara Navarriától, noha menet közben már 11–8-ra is vezetett.

Úgy tűnik, a közelmúltban könyökműtéten áteső Szász kezdi visszanyerni korábbi formáját, legalábbis erről tanúskodnak magabiztos győzelmei. Az elődöntőig vezető párharcokban a legjobb magyar női párbajtőröző mindig képes volt megroppantani ellenfelét, és pontos, koncentrált vívással tetemes előnyt kiharcolni. A negyeddöntőben talán még tust is „ajándékozott” riválisának, mire kiderült, hogy nem „szólal meg a fegyvere”, már 4–1 volt Ghermannak. A párbajtőr cseréje jót tett, az első szünetig 8–7-re fordított Szász, a pihenőt követően pedig bedarálta ellenfelét.

A következő asszójában is sokáig bejött az elképzelése, okos vívással háromtusnyi előnyt harcolt ki magának (11–8), pár másodperccel később viszont már egyenlő volt az állás. A továbbiakban próbált előre menni, de ekkor már Navarria volt pontosabb.

A pontokkal jól fizető GP-n elért harmadik hellyel Szász mindenesetre közelebb került az ötkarikás részvételi jog kiharcolásához, talán ennek is szólt a mosolya a lelátó felé.

„Elfáradtam a végére, régen volt már, hogy ennyit kellett vívnom – utalt arra az eredményhirdetés után, hogy jó ideje adós volt kiemelkedő produkcióval. – A vívásom már kezd összeállni, de egyelőre eddig bírtam erővel, legközelebb talán már egészen a végéig megy majd. Az elődöntőben volt néhány jó akcióm, azokat akartam ismételni 11–8-as vezetésemnél, de már nem volt erőm hozzá, alig bírtam tartani a karomat. Örülök ennek az eredménynek, biztosan előreléptem a kvalifikációs ranglistán, szerintem tíz ponton belül vagyok ahhoz a két riválisomhoz képest, akik közül az egyiket meg kellene majd előznöm az olimpiai kvótáért. Nekem ráadásul vannak rossz eredményeim, ezek közül ejthetek majd ki, így a hátralévő két versenyen elég két negyeddöntő vagy egy elődöntő is, de lehet, hogy egy 16 közé kerüléssel és egy annál valamivel jobb eredménnyel is odaérhetek.”

A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban és a mellette lévő tornacsarnokban szombaton és vasárnap rendezett versenyen 13 magyar vívó indult, de csak három szerepelhetett a 64-es táblán.

A három éve elhunyt első magyar párbajtőr világbajnok, korábbi sikeres szövetségi kapitány Sákovics József emlékére rendezett GP-n 167 párbajtőröző vett részt.

A szakág képviselői számára két versenyt rendeznek még a kvalifikációs időszakban, március 9. és 11. között Barcelonában, két hétre rá pedig a franciaországi St. Maurban. Ezeken csapatverseny is lesz, amely szintén a kvalifikációról szól majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Női kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Svédország 28-25

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.