Hírek
2011. November 08. 00:00, kedd |
Helyi
Forrás: infoCegléd
Ünnepi csemege
Nem sok olyan édesség van, melyet annyira idényszerűen fogyasztanánk, mint a szaloncukrot.
A szaloncukor ősét, a fondant cukrot a 14. században a franciák találták fel. A reformkorban - francia minta nyomán - jött divatba a polgári lakásokban a fogadószoba, azaz szalon, ahol karácsonyfát állítottak, és így lett a fán lévő díszesen csomagolt csemege neve szaloncukor.
Magyarországon a németek közvetítésével terjedt el a 19. században. Eleinte házilag állították elő, majd a 19. század végén a Stühmer csokoládégyár és a Gerbaud cukrászda gépiesítette a készítési folyamatot. Ma gyakorlatilag csak a magyarok díszítik a karácsonyfát szaloncukorral, ezért ezt a terméket sokan (tévesen)hungarikumnak tekintik.