Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 25. 13:12, szerda | Helyi
Forrás: infoCegléd

Nincs mitől tartania a ceglédi tanároknak!

Nincs mitől tartania a ceglédi tanároknak!

,,Öntsünk tiszta vizet a pohárba!,,

A napokban több országos médiában is felröppent a hír, miszerint elbocsátással fenyegették meg egy helyi középiskola - nevezetesen a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola -, a Nemzeti Pedagógus Kar ellen tiltakozó tanárait. Felkerestük az iskola vezetését és utána jártunk mi igaz a hangzatos címsorokból.

Röviden a történet hátteréről:

A köznevelési törvény egyik változásaként az idei tanévben megalakul a Nemzeti Pedagógus Kar, amely az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusok önkormányzattal rendelkező köztestülete lesz. Feladata a többi között a hivatás különös szabályait rögzítő etikai kódex megalkotása, a pedagógiai célú közösségi szolgálat megszervezésének ellenőrzése, valamint az ezzel kapcsolatos tanácsadó, információs tevékenység működtetése.
A pedagógusok az életpályamodellhez illeszkedő átsorolásuk aláírásával automatikusan a Nemzeti Pedagógus Kar részévé válnak. Automatikusan, tehát ez nem egy választható jogcím.


A pedagógusok az elmúlt hetekben kapták meg az átsorolásukról szóló dokumentumot, melynek utolsó két mondatában tájékoztató jelleggel rögzítik, hogy a köznevelési törvény módosításával a törvény erejénél fogva mindenki tagja a pedagógus karnak, aki köznevelési intézményben dolgozik. Ez a mondat osztotta meg a tanárokat. A Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola német tanárát Szegő Editet a Hír24 stábja kereste fel egy lehetséges riport elkészítéséhez, amelyhez az iskola igazgatónője, Imréné Lukácsi Ildikó is nevét adta, mondván legyen tisztázva mind a két oldal.

A riport elkészült, az anyag adásba került, de az igazgatónő véleménye szerint a három percesre vágott videó anyag nem éppen azt az üzenetet közvetíti, amit a közel 1 órás beszélgetés során próbált sugallni.

VIDEÓ MEGTEKINTHETŐ ITT


Az igazgatónő nem tagadja az elhangzottakat, de úgy érzi, kicsit más megvilágításba helyezték azokat. „Megkérdezték tőlem, hogy mi történik abban az esetben, ha valaki nem írja alá ezt a papírt, és én erre annyit mondtam a kollegáimnak, hogy mivel azt írja le a törvény most, hogy, aki pedagógus annak be kell, hogy lépjen a pedagógus karba, innentől, ha valaki nem akar a pedagógus karnak tagja lenni, akkor ő gondolkozzon el azon, hogy akar e pedagógus lenni.” Ezt a mondatot vélték fenyegetésnek. „Ez nem fenyegetés, ez egy egyszerű logikai következtetés: ha tanár vagy, akkor benne vagy a pedagógus karban, ha ebből bármelyik tényező sérül, akkor ez az állítás nem igaz.

Másrészt a munkavállalók elbocsátása már nem tartozik az igazgatói jogkörhöz, tehát ő maga egyetlen kollegáját sem bocsáthatná el.

A Nemzeti Pedagógus Kar még meg sem alakult, de máris heves ellenérzéseket vált ki az érintettekből. A múlt héten alakult meg a pedagógus karnak a háromfős előkészítő bizottsága. Mivel a részletek még nincsenek kidolgozva, így egyelőre az is kérdés, hogy mi ellen is tiltakoznak.

Imréné Lukácsi Ildikó kérdésünkre elmondta, hogy „az intézményben összesen két pedagógus nem írta alá az új átsorolását és közülük egyik nehezményezi csupán a pedagógus karba való belépést, de jogfenntartással ő is átvette kinevezését, hogy ez a későbbiekben mit jelent, vagy egyáltalán jár e majd valamilyen következménnyel, azt nem tudni, de nem hiszem, hogy a kollegák állása veszélyben lenne” – erősítette meg szavait az igazgatónő.

Az eseményekről megkérdeztük a többi helyi középiskolát is. A legtöbb intézményben nem történt hasonló eset - vagyis minden pedagógus aláírta ezt a nyilatkozatot -, de volt olyan iskola is, ahol nem kívántak nyilatkozni az ügyről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció