Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. November 20. 20:33, vasárnap | Helyi
Forrás: infoCegléd

Neves ceglédiekről beszélnek

Neves ceglédiekről beszélnek

A Cegléden született és élt neves alkotókról, köztük országos hírű személyiségekről hallható előadás hétfőn a Pest megyei városban; a Nagy ember nem lehet mindenki című rendezvényt a tudomány ünnepe alkalmából tartják.

Szabó Alfréd, a TIT ceglédi szervezetének titkára, a rendezvény előadója elmondta: a hétfői előadáson és vitán egyfajta minilexikont szeretne közönsége elé tárni, külön is kitérve a Ceglédről elszármazott kiválóságokra.

A Pest megyei városban született és 14 éves koráig ott is élt például Kárpáti Aurél színikritikus, író, ahogy Tömörkény István író is, aki a vasúti indóházban látta meg a napvilágot. Szintén Ceglédről származott el a gyorsírás reformjának megalkotója, Radnai Béla iskolaalapító, esztéta és műgyűjtő, valamint a híres színésznő, Patkós Irma is - sorolt példákat Szabó Alfréd.

A titkár a ceglédi "nagy emberek" névsorából Pais Dezső nyelvészt is megemlítette a TIT helyi titkára: a magyar helyesírás egyik legismertebb formálója, az Akadémia helyesírási albizottságának egykori elnöke 1912 és 1918 között a ceglédi gimnázium tanára volt.

Szabó Alfréd hozzátette: szívügyének tekinti Cegléden a "mindennapok kiválóságainak" felkutatását, rendszeres publikációiban teszi közzé munkája eredményét.

hír forrása: kultura.hu


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció