Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Május 10. 12:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Nemzetiségi kultúrák napja lesz szombaton a közmédiában

Nemzetiségi kultúrák napja lesz szombaton a közmédiában

A Magyarországon élő 13 nemzetiség kultúrájából ad ízelítőt negyedik alkalommal a közmédia tematikus napja, amely élő közvetítéssel, helyszíni bejelentkezésekkel és stúdióbeszélgetésekkel várja az érdeklődőket szombaton.

A nemzetiségi kultúrák napja alkalmából rendezett egész napos műsorfolyamban a 13 nemzetiség - bolgár, görög, horvát, német, lengyel, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán - kultúrája, népszokásai, gasztronómiája kerül középpontba a Duna, a Duna World, az M5 és az M1 csatornákon, valamint a Kossuth rádióban.

Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Nemzetiségi, Külhoni, és Kiemelt Projektek Főszerkesztőségének vezetője az MTI-nek kedden elmondta: a közmédia kezdeményezése, hogy a magyarországi nemzetiségek minden évben tematikus napon mutathassák meg kultúrájukat a többségi társadalomnak.

A már hagyományosnak számító nemzetiségi focibajnokság mellett idén új színfoltként főzőversenyt is rendeznek, a résztvevő csapatok a stúdióban a nemzetiségükre leginkább jellemző ételeket fogják elkészíteni - mondta el a főszerkesztő, hozzátéve: a zsűrit Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke és a Bocuse d'Or magyar csapatának tagjai alkotják.

A stúdióból az ország számos pontjára kapcsolnak majd élőben, egyebek mellett budapesti helyszínekre, Budaörsre, Deszkre, Szarvasra, Turára és Bajára. A műsorfolyam vendége lesz mások mellett Kóbor János énekes, Balázs János zongoraművész, Szokolay Dongó Balázs zenész, Nikola Parov zenész. Meghívást kapott a műsorba Voith Ági színművész és Garajszki Margit író, műfordító.

Siklósi Beatrix felhívta a figyelmet arra is, hogy idén több nemzetiségi műsornak van évfordulója: a szlovák Domovina 35 éves, a horvát nemzetiségi televíziózás és a német nemzetiségi műsor 40 éves, amelyekről szintén megemlékeznek. A tematikus nap 8.20-kor indul a Duna Televízióban és a 22.35-kor kezdődő összefoglalóval zárul a Duna World csatornán.

A közmédia felhívást tett közzé, amelyben a magyarországi nemzetiségek tagjaitól a népviseletüket, a gasztronómiájukat, a hagyományaikat bemutató videókat, fotókat, recepteket, történeteket várnak folyamatosan a nemzetisegi@mtva.hu email címre. A legérdekesebb írásokat, kisfilmeket, fotókat a szombati műsorfolyamban láthatják az érdeklődők - ismertette a részleteket a főszerkesztő.

A televíziós és rádiós műsorfolyam célja, hogy a többségi társadalom jobban megismerje a hazánkban élő nemzetiségeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;