Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Március 28. 13:33, szerda | Helyi
Forrás: infoCegléd

Nem múlt el nyomtalanul.

Nem múlt el nyomtalanul.

Honfoglalás kori leletek Pest megyében

A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának gyűjteménye az elmúlt két évben örvendetes módon különleges, honfoglalás kori leletekkel bővült – kiemelkedik köztük a Bugyi község határában feltárt sír aranyozott ezüst tarsolylemeze. A tudományos jelentőség mellett a példa értékű, helyi civil kezdeményezés és támogatás teszi különlegessé az új eredményeket.
A felfedezéseket széles körű érdeklődés övezte mind a lakosság és a sajtó, mind a múzeumi és régészeti szakma köreiben: tavaly ősszel nagy sikerű, néhány hetes tárlaton mutatkozott be az anyag a szentendrei Képtárban. Figyelembe véve, hogy a korszak régészeti leleteit bemutató kiállításra országosan sem igen volt példa az elmúlt tizenöt évben, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága szeretné Szentendre után Cegléden is a közönség elé tárni az új leleteket – valamint a megye területén korábban előkerült 10. századi kincseket.

A kiállítandó leletek több mint másfél évszázad alatt kerültek elő a régióban, nem elhanyagolható hányaduk ennek ellenére még publikálatlan, így gyűjteményes megjelenítésük tudományos újdonságnak is számít. A „klasszikus” honfoglalás kori tárgyak, ékszerek mellett megjelennek az egyszerűbb, szegényesebbnek mondható temetők leletei is, valamint a korszakhoz köthető településásatások anyagából is rövid ízelítőt nyújtanak a rendezők. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának legfrissebb szerzeményei a Dabas és Bugyi térségében előkerült leletek, melyek mind a múzeumi szervezet szakmai munkájának, mind a civilekkel, lokálpatriótákkal létrejött gyümölcsöző együttműködésének méltó koronájává váltak. A tárlaton megtekinthetik a kutatásokról készült 20 perces dokumentumfilmet is az érdeklődők.

A „Nem múlt el nyomtalanul” című régészeti kiállítás a történelmi ismeretek általános bővítése, és a ránk maradt kincsek nyújtotta esztétikai élmények mellett betekintést enged a kulturális örökségvédelem, és a régészeti munka folyamatába is.

(szöveg: Füredi Ágnes)

A kiállítás Cegléden március 30. és április 29. között lesz megtekinthető a Kossuth Múzeumban (Cegléd, Múzeum u. 2-5.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció