Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Október 01. 08:38, szombat | Belföld
Forrás: mti

Nem mindenki ott szavaz, ahol az önkormányzati választáson voksolt

Nem mindenki ott szavaz, ahol az önkormányzati választáson voksolt

A népszavazáson a legtöbb választópolgár abban a szavazókörben szavazhat, ahol a 2014. őszi önkormányzati választáson, néhány esetben azonban előfordulhat, hogy új szavazókörben kell voksolni.

A választónak célszerű indulás előtt ellenőriznie a választási irodától kapott tájékoztatón, hogy melyik szavazókörben várják.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az országos népszavazáson 10 331 magyarországi szavazókör lesz. A legutóbbi országos választás, a helyi önkormányzati képviselők és nemzetiségi képviselők választásán 10 351 szavazókör volt. A szavazásra jogosultak számának csökkenése lehetővé tette ugyanis, hogy egyes szavazóköröket "megszüntessenek" az erre jogosult jegyzők, és az ott szavazókat a szomszédos szavazókörökbe sorolják át. Ez költségcsökkenéssel is jár, hiszen így kevesebb jegyzőkönyvvezetőt és szavazatszámláló bizottsági tagot kell bevonni.

A választópolgárok az NVI honlapjáról elérhető Google-térképalkalmazáson tájékozódhatnak arról, hol szavazhatnak vasárnap. A www.valasztas.hu oldalon, a "Hová menjek szavazni?" menüpontban, a lakcím alapján tudható meg a szavazókör címe, valamint látható a térképi megjelenítése. Ugyanott nézhetik meg azok, akiknek csak települési szintű lakcímük van, hogy hol voksolhatnak vasárnap.

A www.valasztas.hu oldalon tájékoztató jelleggel a 150 méteres kampányhatárokat is meg lehet nézni, ezek azok a területek, amelyeken a szavazás napján nem lehet kampányolni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során