Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Augusztus 01. 06:00, péntek | Belföld

Nem hajlandó elköltözni a volt élettárs – mit tehetünk?

Nem hajlandó elköltözni a volt élettárs – mit tehetünk?

Mit tehet, ha megromlott a kapcsolat és kérés ellenére sem hajlandó kiköltözni a házából a volt élettársa egy olvasónknak? A választ az onlinejogsebesz.hu adja meg. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!

Élettársammal 6 éve élünk együtt az én tulajdonomban lévő házban és született egy közös gyermekünk. A kapcsolat megromlott.
Az lenne a kérdésem, ha kérésem ellenére sem hajlandó kiköltözni a házból mit tehetek?
Nincs bejelentve.
Az együtt töltött évek alatt a házon történt beruházások: konyha és előszoba kövezése (minden anyag megvolt hozzá még a megismerkedés előtt, a munkát később az élettárs végezte), fürdőszoba felújítása, bizonyos kerti munkák a gyerek biztonsága érdekében.
A házon hitel van, ami a megismerkedésünk előtt lett felvéve, így a hitel az én nevemen van.
A gyermekre közös felügyeletet szeretnék, de a gyermek elvitelével fenyeget. Megteheti?
Anyagilag a hitel mellett is biztosítva van a megélhetésünk a családom segítségével.

Előre is köszönöm válaszát!

2014. 06. 20.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Amennyiben nem hajlandó önként kiköltözni, sajnos mielőbb bíróság elé kell vinniük az ügyüket, csak ott tudják rendezni a lakáshasználatot és minden egyéb, Ön által leírt kérdést is. Rendőrség segítségét csak akkor tudja igénybe venni - illetve távoltartást elrendelni - ha veszélyeztetve vannak az élettárs által, egyébként a bíróság dönt ítéletével.
Az, hogy a bírósági úton kívül milyen más módszerekkel tudja rávenni az élettársát az utolsó közös lakóhely elhagyására, nem jogi kérdés, mivel jelenleg jogszerűen tartózkodik a lakásban (akkor is, ha nem az ő tulajdona). Javaslom, hogy ebben kérje családja, barátai segítségét, illetve mielőbb indítsa meg a jogi eljárást is egyúttal, hogy lássa a volt élettárs azt, hogy Ön határozott döntést hozott és azt következetesen végig is viszi.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során