Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 16. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem egészen szabad betegáramlás

Nem egészen szabad betegáramlás

Már készülnek a részletes hazai szabályok ahhoz az uniós irányelvhez, amely szerint ősztől elvileg bármelyik uniós beteg bármelyik uniós országban gyógyíttathatja magát. A jelenlegi évi 500-600 magyarnál biztos több külföldi gyógykezelést finanszíroz majd a biztosító - írja a Világgazdaság.

Az Európai Bizottság adatai szerint jelenleg az európai betegek egy százaléka kezelteti magát külföldön, és ez az arány várhatón az után sem változik érdemben, hogy ősszel hatályba lép a határon túlnyúló egészségügyi szolgáltatásokról szóló uniós irányelv. Eszerint az Európai Unió polgárai az EU bármely országában igénybe vehetik az egészségügyi ellátást.

Az irányelv tisztázza ugyan a külföldi egészségügyi ellátás igénybevételének lehetőségeit, meghatározza, ki felel az ilyen esetekben biztosított ellátások minőségéért és biztonságáért, de a gyakorlatban az egyes tagállamoknak maguknak kell megalkotniuk azokat a rendelkezéseket, amelyekkel az irányelv 2013. október 25-ig nemzeti jogrendszerükbe átültethető. A magyarországi jogszabály-előkészítés a lap információi szerint már elkezdődött, és a napokban a parlament elé is kerülnek az irányelvvel kapcsolatban szükséges hazai jogszabály-módosítási, illetve –alkotási javaslatok.

Ezek azonban a magyar betegek külföldi gyógykezelésére vonatkozó engedélyezési eljárásokat információink szerint nem érintik érdemben, mivel – tekintettel a finanszírozási rendszerek és az államok teherbíró képessége közötti olykor jelentős eltérésekre – azért a jövőben sem lehet majd korlátlanul igénybe venni más országok egészségügyi szolgáltatásait. Így például a jogalkotók továbbra is előírhatják, hogy a hatóságok engedélyére van szükség például, ha a betegnek a külföldi kezelés során legalább egy éjszakát kórházban kellene töltenie, ha speciális és/vagy különösen magas költségekkel járó egészségügyi ellátást venne igénybe.

Ennek ellenére várhatóan a külföldi egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevő magyar betegek és ez által a biztosító kiadásai is növekedni fognak, miután jelenleg az egészségpénztár csak akkor téríti a páciensek külföldi gyógyulását, ha az itthon az adott országos orvosszakmai intézet szerint sem biztosítható, még külföldi szakértő meghívásával sem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk