Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Január 07. 16:06, szombat | Helyi
Forrás: infoCegléd

NE engedd ki a gőzt!

NE engedd ki a gőzt!

A meleg levegő és a gőz jótékony hatását már számos területen felismerték. Itt az ideje, hogy Te sem csak a vasárnapi ebéd főzése közben találkozz vele!

Az infraszaunát követően egy újabb olyan melegterápiás szolgáltatást próbáltam ki, ami bár nem a szaunák közé sorolandó, szervezetünkre gyakorolt pozitív hatása semmiképp sem vitatható.

A gőzfürdő és a szauna közti alapvető különbség még sokak számára nem teljesen egyértelmű. A gőzfürdő hőmérséklete a szaunák hőmérsékleténél alacsonyabb (40-45 fok), a páratartalma viszont sokkal magasabb (90-95 %). Míg a szauna működésének alapja száraz hő, a gőzfürdőé (ahogy a nevéből is adódik) a gőz. A kifejezetten magas páratartalomban a víz gőzzé alakul, majd ismét lecsapódva finom párával borít be mindent. Miközben a forró, száraz szauna erősen, a kevésbé forró gőz kíméletesebben izzaszt. Különösen ajánlott azoknak, akik a szauna száraz levegőjében nehezen tudnak lélegezni.

A gőzfürdő használata felér egy terápiás kezeléssel. A magas páratartalomban folytatott pihenés ellazítja testünket, tisztítja a légutakat, jó hatással van a vérkeringésre, az ízületekre és nem utolsósorban kiváló méregtelenítő hatása van. A gőz megfelelő használat esetén relaxáló, stresszoldó hatása mellett a télen gyakran előforduló légúti betegségek - torokfájás, köhögés, megfázás - kezelésére is kiválóan alkalmas, de a reumás panaszok is enyhíthetőek vele.

A gőzfürdő egyik legnagyobb előnye azonban mégis a bőrre gyakorolt pozitív hatása, amelyet elsősorban a nők értékelnek nagyra. A gőzfürdőben eltöltött percek javítják a bőr vérellátását, hidratálják a száraz, kirepedezett bőrt. A nedves, meleg levegő ugyanis serkenti a vérkeringést a bőr alatti erekben, hatékonyan tisztítja a bőrt és kitágítja a pórusokat. Jótékony hatását különféle illóolajok használatával fokozhatjuk.

A jótékony hatás érdekében néhány alapvető szabályt azonban érdemes betartani:

A gőzfürdőben rövid idő alatt erős izzadás lép fel, és a magas páratartalom miatt az izzadság nem tud elpárologni, ezért hőtorlódás következik be. Ez nagy megterhelés a szív és a vérkeringés számára, ezért a teljesen egészségesek is csak 10-15 percig tartózkodhatnak, a betegek pedig csak orvosi utasítás alapján vehetik igénybe. A gőzfürdőben felhevült testet langyos, majd hűs fürdőben fokozatosan kell lehűteni, majd az újabb gőzterápiát legalább 15 perc pihenésnek kell megelőznie.

Ha Te is szívesen kiengednéd a „gőzt” egy nyugtató gőzfürdő alkalmával, akkor keresd fel Cegléden a Caludia Szabadidő Központot, ahol egy 200 m2-es szauna centrum várja a pihenni és lazulni vágyókat.

FirKata


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció