Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Június 07. 12:18, vasárnap | PR

Napkollektort minden házhoz - avagy a megújuló energia előnyei

Napkollektort minden házhoz - avagy a megújuló energia előnyei

A megújuló energiaforrások, így a nap energiájának felhasználása is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Szerencsére, hiszen rengeteg pénzt spórolhatunk vele hosszútávon, ráadásul a környezetünkre is kedvező hatással van ez a választásunk. Érdemes napkollektorra váltanod neked is?

Azt mondtuk, hogy hosszútávon számít jó beruházásnak a napkollektor. Mégis, milyen távról beszélünk? Mivel nem olcsó ez a fajta energiaforrás és ennek beszerelése, ezért sokan hozzák fel ellenérvként ezt, amikor arról kérdezik őket, miért nem használnak napenergiát. Gyakori tévhit, hogy akár egy emberöltő is lehet, míg megtérül beruházásunk, ez azonban közel sem így van. Használati módtól függően már akár 10-20 év alatt megtérülhet a beruházásunk, ami egy otthon esetében sokkal inkább rövid, mint hosszú távnak számít.

A napelemek telepítése szintén plusz költséget jelent az elején, ugyanakkor ha összességében nézzük a nyereséget, ennek díja is eltörpül. Ráadásul elmondható, hogy minél nagyobb mennyiségű napkollektort telepítünk, annál kedvezőbb díjon tudjuk mindezt megtenni.

Az árát követően a második leggyakoribb ellenérv az áram éjszakai használatának hiánya szokott lenni. Sokan ugyanis úgy vélik, napelemmel csak akkor jutnak energiához, ha a nap aktívan süt, ennek megfelelően éjszaka nem juthatnak áramhoz. A modern rendszereknek azonban már ez sem okozhat gondot, hiszen a hálózatra kötött napelemek folyamatosan kapcsolódnak a rendszerre, ez által pedig akkor is áramhoz jutsz, ha éppen este van, vagy nem süt a nap. Annak ellenére, hogy direkt napsütésben a legjobb a napenergia termelés, felhős időben is 50-90%-os kihasználtsággal képes funkcionálni.

A napkollektorok megfelelő térbeli elhelyezésével ráadásul tovább kedvezhetünk az energia termelésnek. Kétségtelenül a déli oldal felé tervezett napelem a leginkább ideális, hiszen ott éri a nap a legjelentősebb ideig. A tájolásnál azonban sokkal fontosabb lehet a megfelelő dőlésszög megtalálása, ezért is érdemes szakember segítségét kérni a telepítés során.

A túlzott mértékű megtermelt áram ráadásul nem is vész el, hiszen az állam 2007-ben törvényben rögzítette az áram átvételére vonatkozó kötelességet, így az 50 kW teljesítmény alatt lévő napelemek által megtermelt felesleges energiát az áramszolgáltatóknak minden esetben vissza kell venniük. A többletet pedig a szolgáltató számla ellenében megtéríti.

Így keletkezhet végül akár nulla forintos áram számlánk, ami komolyan kecsegtető. Érdemes tehát belevetni magunkat az alternatív energiák igénybevételére, és lehetőség szerint minél hamarabb kiépíteni napelemes áram ellátottságunkat. A befektetésünk jóval hamarabb megtérül, mint várnánk, és még akkor is elégedettek leszünk döntésünkkel, ha idő közben költözésre adnánk fejünket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:30, péntek | PR

Az iroda szerepe és a hibrid munkavégzés növekvő népszerűsége

A munka világának és a munkavégzés formáinak átalakulásával az ehhez kötődő többi körülmény is változni látszik.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.