Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2020. Május 07. 08:07, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Nagyszabású műkincscsempész-hálózatot leplezett le az Interpol

Nagyszabású műkincscsempész-hálózatot leplezett le az Interpol

Nagyszabású műkincscsempész-hálózatot leplezett le az Interpol egy 103 országban indított nyomozás keretében: 101 embert vettek őrizetbe és 19 ezer műtárgyat találtak meg - közölte szerdán a nemzetközi rendőri szervezet.

Egyebek mellett olyan numizmatikai tárgyakat, régészeti leleteket, porcelántárgyakat és régi fegyvereket foglaltak le a nyomozók, amelyek háború sújtotta országokban történt fosztogatásokkor tűntek el, vagy pedig régészeti ásatásokról és múzeumokból lopták el őket - olvasható a lyoni székhelyű szervezet közleményében.

A csempészek által használt eszközöket, például fémdetektorokat is találtak a rendőrök.

Az eredetileg Spanyolországban tavaly ősszel indított két párhuzamos akció nyomán lefoglalt tárgyak alapján háromszáz nyomozás indult.

Madridban találtak néhány nagyon ritka prekolumbián tárgyat, amelyekhez törvénytelenül jutottak hozzá a birtoklói, miután régészeti ásatásokat fosztottak ki Kolumbiában, egyebek mellett egy a Tumaco-La Tolita kultúrából származó aranymaszkot, amely a szakértők szerint egyedi darab - olvasható a közleményben.

Az argentin szövetségi rendőrség 2500 régi pénzérmét talált, amely az akció "legjelentősebb fogása volt ebben a kategóriában".

Az afgán vámőrség 971 az afgán kulturális örökséghez tartozó tárgyat foglalt le a kabuli repülőtéren, amelyeket éppen Isztambulba próbáltak kicsempészni.

A lefoglalt tárgyak 28 százalékát az interneten árulták.

"Az internetes törvénytelen árusítás ezen típusú bűncselekménynek az egyik legfőbb területe" - hangsúlyozta Kunio Mikuriya, a Vám Világszervezet (World Customs Organization) főtitkára.

Catherine De Bolle-t, Europol ügyvezető igazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy tévedés azt gondolni, hogy elegáns úriemberek glamour tevékenysége a műtárgycsempészet. Olyan bűncselekményekről van szó, amelyeket nemzetközi bűnszövetkezeteket rendelnek meg - mondta a rendőri vezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.