Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Október 03. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nagyon viszik a lakáshitelt

Nagyon viszik a lakáshitelt

Folyamatosan növekszik a lakáshitelek iránti kereslet a magyar piacon: az év első nyolc hónapjában csaknem annyi kölcsönt helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók, mint tavaly az egész évben. A lakosság hitelekkel szembeni elutasító hozzáállása pedig következetesen mérséklődik - írja a Világgazdaság.

Jelentős mértékben élénkült az év első nyolc hónapjában a lakáshitelezési piac – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. A jegybanki statisztikák szerint januártól augusztusig összesen 147,6 milliárd forintnyi forint lakáshitelt vettek fel a hazai háztartások, amely közel 60 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Sőt, az első nyolc hónap kihelyezései már megközelítették a tavalyi, éves teljesítményt, hiszen 2013 egészére vonatkozóan 151,1 milliárdos új lakáshitel-kihelyezést regisztrált az MNB. Az első két nyári hónapot követően pedig az augusztus sem alakult rosszul a piacon: a 23,3 milliárdos havi kihelyezés 9,3 milliárd forinttal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Különösen biztató emellett, hogy a tavaszi hónapokban már megközelítette – májustól pedig folyamatosan meg is haladta – a húsz milliárd forintot a a havi kihelyezés, amelyre igen régen nem akadt példa.

Ezzel együtt a lakáshitelek állományában még jó darabig nem lehet növekedésre számítani. Bár a jegybanki statisztikák szerint a 2013 és ez év augusztusa között eltelt egy évben mindössze 1,42 százalékos volt az állomány csökkenése, ebben a forint árfolyamának gyengülése is szerepet játszhatott.

Az élénkülés persze egyáltalán nem nevezhető meglepőnek: a legfontosabb ok, hogy az elmúlt hat-hét év során óriási halasztott kereslet halmozódott fel a piacon, amely a lakásárak csökkenésével és a fogyasztói bizalom növekedésével együtt már sokakat lépésre ösztönöz. A másik ok, hogy a lakáshitelek átlagos kamatlába – nagyrészt az MNB kamatvágásainak köszönhetően – az augusztusig tartó egy év alatt több mint 2 százalékponttal, 5,49 százalékra csökkent, emellett – a szocpollal együtt – jelenleg négyféle támogatott konstrukció érhető el a piacon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.