Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 29. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nagy sikerrel zárult a Magyar Vidék Napja

Nagy sikerrel zárult a Magyar Vidék Napja

Nagy sikerrel zárult a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program eredményeit bemutató Virágzó Vidékünk Roadshow. A programsorozat zárórendezvényén, a Magyar Vidék Napján zsúfolásig megtelt a Millenáris „D” épülete és annak környéke. A gyerekek lufikkal kezükben szaladgáltak az állatsimogató és a kézműves foglalkozások között, míg szüleik magyar termelők különlegességeit kóstolgatták a Vidék Mustra jóvoltából.

Az Ága-Bága formáció kezdte meg a színpadi programok sorát, magyar dalok akusztikus feldolgozását hallhattuk tőlük. Őket követte a Kaláka együttes, s hirtelen gyerekekkel telt meg a színpad előtti tér, ahol a kicsik babzsák fotelekben nyújtózkodva hallgatták a népszerű mese- és versfeldolgozásokat. Mindeközben a termelői piacon is beindult az élet, kézműves sajtokat, vízibivaly szalámit, mentaszörpöt, csatnit, számos étel- és italkülönlegességet kóstolhattak a látogatók.

Az épületen kívül kürtőskalács és a bográcsokban rotyogó karcagi birkapörkölt illata keveredett, de sült kolbász, szatmári szilvalekváros csavartfánk és csurgatott kenyér is szerepelt a kínálatban.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntőbeszédében elmondta, hogy a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési ciklusban jelenlegi árfolyamon mintegy 1400 milliárd forint támogatás áll Magyarország rendelkezésére mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra, melyből összesen 220 ezer pályázó részesül támogatásban. „Támogattuk a közvetlen értékesítést, hogy friss, egészséges, jó minőségű termékek egyenesen a termelőktől kerülhessenek a magyar családok asztalára.” – mondta az államtitkár.

A köszöntők után a regionális fellépők táncos, énekes és színházi produkciókkal szórakoztatták a közönséget. A gyerekek a játszóházban szabad utat kaptak kreativitásuk kiélésre, hiszen egy nagy, falra feszített vászonra festhettek kedvük szerint. A népies hangulat jegyében kipróbálhatták a magyar népmesei fordulatokra építő Világgá megyek társasjátékot, az esztergálást, kovácsolást és a nehezített terepen való diótörést is.

A komolyabb témák iránt érdeklődők beülhettek a vidékfejlesztési konferenciára, ahol érdekes és színvonalas előadásokat hallhattak. Végül Ferenczi György és a Rackajam adott fergeteges koncertet, amit a tombolasorsolás követett.

A látogatók sok-sok élménnyel, ajándékokkal és termelői ínyencségekkel tértek haza, s úgy tűnt a rendezvény elérte célját, valóban sikerült a magyar vidéket egy napra a fővárosba hoznia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.