Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2015. Március 02. 12:16, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Műszaki hiba miatt leállították Franciaország legrégebbi atomerőművét

Műszaki hiba miatt leállították Franciaország legrégebbi atomerőművét

Műszaki hiba miatt szombat este óta teljesen szünetel a termelés Franciaország legrégebbi atomerőművében, az ország keleti részén található Fessenheimben.

Az elzászi nukleáris létesítményt működtető EDF állami energiaszolgáltató hétfői közleménye szerint az egyik reaktort szigetelési problémák miatt állították le szombaton, a másik reaktorban pedig péntek óta több hétig tartó karbantartási munkák folynak.
"Szombat este az egyes blokk leállt, miután szigetelési hibát észlelték a kondenzátor felé vezető egyik csőhálózatban, a gépteremben, azaz a nukleáris övezeten kívül" - olvasható a közleményben. "Az atomerőmű dolgozói jelenleg ennek az eseménynek a pontos okait vizsgálják" - tette hozzá az EDF. A problémának a közlemény szerint "semmilyen következménye nincs a létesítmény és az ott dolgozók biztonságára, valamint a környezetre".
Fessenheim a legrégebben üzemelő atomerőmű Franciaországban. A 900 megawattos teljesítményű ikerblokkok 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Négy évvel ezelőtt a francia nukleáris hatóság (ASN) számos biztonsági elemzést követően jóváhagyta a reaktorblokkok üzemidejének meghosszabbítását tíz évvel.
Francois Hollande államfő azóta ígéretet tett arra, hogy Franciaország 2016-ig végleg bezárja a létesítményt, a környezetvédők viszont az azonnali bezárást sürgetik.
Nem ez az első alkalom, hogy a fessenheimi erőmű váratlan okok miatt teljesen leáll. Tavaly áprilisban néhány nap különbséggel egyszerre történtek meghibásodások a két blokkban. Az egyik reaktorban akkor is a vízellátást biztosító csőrendszerben volt gond a szigeteléssel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik