Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Augusztus 13. 06:00, szerda | Belföld

Munkaviszony, munkanélküli, gyed, családtámogatás – jogász válaszol

Munkaviszony, munkanélküli, gyed, családtámogatás – jogász válaszol

Családtámogatási segély, gyed, gyermekgondozási ellátás, egyebek közt ezeket járja végig következő válaszában az onlinejogsebesz.hu. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Onlinejogsebész!

2012. június 29.-én született meg első gyermekem. 2012 április 1-től 30-ig táppénzen voltam, majd május 1-től munkanélkülin a szülésig. Előtte közel 10 évig folyamatos munkaviszonyom volt. Munkahelyemen határozott idejű szerződésem volt, melyet nem hosszabbítottak meg, amikor kiderült, hogy gyermeket várok. 2014 decemberében születik második gyermekem. Arról szeretnék érdeklődni, hogy most milyen ellátásra vagyok jogosult. Segítségét előre is köszönöm!

2014. 06. 22.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Megszületendő gyermekére egyfelől jogosult 1 összegű anyasági támogatásra.
2014. január 1-jén hatályba lépett módosítás eredményeképpen a családtámogatási ellátásra azaz gyermekgondozási segélyre jogosult az első gyermek után annak 3 éves koráig és 2014. január 1-jét követően – a jogszabály módosítás eredményeképpen - újabb gyermek után.
Gyedre első gyermek után lehet jogosult, mivel gyermeke születése előtt 2 éven belül, ahogy írta legalább 365 napon belül biztosított volt. A gyedet munkáltatója hiányában az illetékes munkaügyi központnál igényelheti a gyes lejártát követő naptól. A gyedet visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra lehet igényelni.
Annak az eldöntése, hogy tényleges jogosult lesz-e a gyed-re annak a pontos adatnak az ismerete dönti el, hogy pontosan mikor szűnt meg a munkaviszonya és hogy jogosult volt-e terhességi gyermekágyi segélyre, mivel a gyesre való jogosultság feltétele az előzetes biztosítási idő.
A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Csomós Lilla Annamária
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.