Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2015. Április 29. 11:24, szerda | Helyi

Multikulturális hétvége jön

Multikulturális hétvége jön

Csütörtökön indul a forgatag

Ha tavasz, akkor indul a szabadtéri rendezvények szezonja Cegléden is. Május 1-3. között a Kossuth tér ismét közösségi térré alakul és helyet ad a színes multikulturális tavaszköszöntő rendezvénynek, a Városalapítók Napi Forgatagnak. Melyben lesz majális, város napjára emlékező „Régi idők piactere”, fiatal amatőr zenekarok utcazenéje, rádiós szülinap, de idén, Cegléden megvalósuló Pest Megyei Rendőr- és Tűzoltónap is.

Április 30-án délután a Vasútállomáson egy különleges Jazz performance-nak lehetnek tanúi a vonattal érkezők és az átutazók. Az ötlet gazdái Bori Viktor és Hajdú Endre. Az állomáson kiállított gőzmozdony környezetében álmodták meg ezt a nem mindennapi megmozdulást. Itt zenél majd együtt Banai Szilárd (dob), Bori Viktor (zongora), Mákó Miklós (trombita), Kármán Sándor (dob), Dr. Lénárd Béla (gitár) és a Petrik G. Band.

A program 15 és 16 óra között kezdődik és várhatóan 19 óráig tart, tisztelegve a jazz zene előtt és bekapcsolódva a Nemzetközi Jazz Nap programsorozatba, melyről bővebben a www.jazznap.hu oldalon olvashatnak.



A tavalyi, jól bevált forgatókönyv szerint május 1-jét néptánc bemutatókkal indítjuk, és a táncnak szenteljük, ahol idén a Tápiómente Táncegyüttest (Nagykáta) látjuk vendégül helyi csoportjaink mellett (Kürtös Néptáncegyüttes, KMKK néptánccsoportjai, Református Általános Iskola néptánccsoportja, PIMI néptánccsoportja, Magyarok Nagyasszonya Katolikus óvoda néptáncosai).

Jó ebédhez szól majd a nóta a nyársapáti és csemői népdalkörök jóvoltából. Délután a moderntánc bemutatók között (Relevé, Hayati, Tetz AMI) is van díszvendégünk a kerekes székesekből álló Gördülő Tánccsoport ad lenyűgöző műsort.



Az Utcazene Fesztiválé a délután, melynek idén is az Ifjúsági Önkormányzat tagjai a házigazdái és a zenei paletta is igen sokszínű: 18 helyszínen várják a közönséget. A fesztivál zsűri tagjai idén: Banai Szilárd zenész, Bekker Bernadett és Kurucz Nikolett műsorvezetők és Takáts László Cegléd polgármestere. A zsűri által legjobbnak ítéltekkel a Bor- és Laskafesztiválon (június 19-20-21) ismét találkozhat a zeneszerető ceglédi közönség.

Idén is számítunk a közönség szavazataira, melyek értékes ajándékokhoz juttathatják a zenekarokat.


A fesztivált a Fatal Error ceglédi tagokból álló, Ceglédről induló zenekar kezdi, akiknek napokban jelenik meg első nagylemezük Bérlet az életre címmel. Ők melegítik a terepet és a közönséget a térség legnagyobb, ingyenes, tavaszi koncertjének, az Anna and the Barbies Fonogram díjas zenekarnak. (Énekesnőjük Pásztor Anna a Rising Star műsor zsűritagja volt.)

Május 2-a reggel - az idén 20. születésnapját ünneplő - Cegléd Rádió sportos 120 percével kezdődik, akik frissességükről és fiatalságukról tesznek tanúbizonyságot. Szatmári Gábor „szájkaratéjával” indul a bemelegítés, majd Bekker Bernadett és Garas Péter kettlebellezni, Kurucz Niki zumbázni, Vörös Nándi karatézni és Süveges András focizni invitálja a térre kilátogató közönséget.

A rádió egyébként a tér közelében felállított látvány stúdióban lesz látható és hallható, ahol élő kívánság műsorral és játékokkal kedveskedik a kilátogatóknak és a velük, hozzájuk akár süteménnyel érkező ünneplőknek.


A nap további programjai az Eötvös téren zajlanak, ahol a tavalyi zajos sikert aratott ,,Régi idők piacterét” rendezzük meg idén is. Lesznek helyi termelők (sajt, méz, paprika, tészta, virág, levendula, csíramálé) kézművesek, mesterség bemutatók (kovács, ólomöntő, üvegfújó). Bábelőadások, óriás fajátékok, utcai artisták, mikromágus, swingzenekar, népi zenekar, tejivó, udvari kávézó, kézműves foglalkozás, állatsimogató.

Igazi családi élménytér ez, ahol kicsik és szüleik észrevétlenül maradnak 4-5 órát is a meghitt miliőben, egymásra figyelve, kukucskálva marionett bábuk után vagy csak a kosárfonó kezét követve, mérlegen méricskélve. Ezt nem lehet elmesélni, ezt át kell élni!

Az estét Petrik G. Band és Bebe különleges formációja kezdi, akik a múlt hétvégén a Bercel Feszten debütáltak és arattak zajos sikert. Őket követi a térségben először nálunk koncertező, fiatal Honeybeast együttes (legismertebb számuk: A legnagyobb hős, Egyedül). Indultak már a Dal című műsorban és jelenleg a Petőfi TV-n futó Nagyszínpad versenyen is megmérettetnek. Énekesnőjük, Tarján Zsófia az X-faktor versenyen indult.



A szombati napot és a forgatagot Tom White and the Mad Circus rockabilly fergetege, Fehér Tomi új zenekara zárja.

Május 3-án ad otthont és helyet Cegléd a Pest Megyei Rendőr és Tűzoltó Napnak, melynek szervezői Török Csaba rendőrkapitány és Tóth László katasztrófavédelmi kirendeltség vezető.

Zenés ébresztővel kezdi a napot a Rákóczi úton a Központi Tűzoltózenekar, az Abonyi Mazsorett csoporttal, mögöttük különleges tűzoltó és rendőrjárművek vonulásával.

Majd hivatalos megnyitóval, díjátadással folytatódik a nap. Lesz tűzvédelmi bemutató, ahol a katasztrófavédelem a mentőszolgálat és a rendőrség összehangolt munkáját követhetjük figyelemmel egy baleseti szimuláció során. Ezen kívül rendőrkutyás bemutató, veterán járművek bemutatója, fegyver- és festménybemutató, főzőverseny, kerékpáros vetélkedő, füstsátor, létrás tűzoltóautó, futóverseny traffipaxszal, interaktív gyermekprogramok a Kópé kuckóval várnak mindenkit.

Ebéd után Bekker Bernadett dalcsokorral és Hegedűs László (Hege) világbajnok triál kerékpár bemutatóján ámulhatnak a kedves kilátogatók. A különböző látványos és érdekes programokon túl a rendezvény célja, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek a rendőrség és tűzoltóság munkájával.

S akiknek a forgatag zenei kínálata nem volna elég, szívesen ajánljuk május 3-án az evangélikus templom kórustalálkozóját 15 órától és Kovács Kati koncertjét, mely a Művelődési Központ színháztermében 17 órakor kezdődik.

Mindhárom nap míves portékák vására, elsején hagyományos vurstli, gazdag étel- és italkínálat várja a tavaszt Cegléden köszöntőket.

Szeretettel hívjuk és várjuk Önöket, ünnepeljük együtt a zene városát Ceglédet, s köszöntsük az értünk és velünk dolgozó rendőröket és tűzoltókat!

Részletes programajánló: www.facebook.hu/cegled

Détári-Lukács Ágnes
rendezvényszervező

fotó: Kisfaludi István, Balga Gábor (infocegléd fotóarchívum)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására