Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Február 21. 09:02, hétfő | Helyi
Forrás: Reznák Erzsébet: Képeslapok Ceglédről

Múlt-kori képek - Árpád tér

Múlt-kori képek - Árpád tér

"Új piacteret a városnak!" Ezt, a város képét és életét meghatározó döntést 1892. március
12-én hozta meg a városi közgyűlés. A tervtől a végső megvalósulásig összesen 4 év telt el. A későbbi tér helyén akkor mé

Számos dolog van, amit az Árpád térrel (mai Szabadság tér) kapcsolatban felidézhetünk, épületek, emlékművek, rendezvények, én most mégis csak néhány dolgot emelnék ki közülük. Az egykori piacteret az 1902-ben, Kossuth Lajos születésének 100. évfordulóján felállított Kossuth szobor tette a város igazi központjává. Kezdetben még csak a március 15-ei ünnepségeket, később azonban minden fontosabb városi rendezvényt a téren rendeztek meg, ami idővel végleg távozásra késztette a már jól bejáratott piaci standok árusait.



A fákkal és virágokkal betelepített Árpád tér a mellette található Kossuth térrel egybeolvadva lett végül a város igazi főtere. A templomokkal és díszes épületekkel szegélyezet tér középpontjában a Kossuth szobor áll, amely a mai napig városunk egyik legfontosabb jelképének számít. Horvay János szobrászművész háromalakos alkotásán a központi figura természetesen maga Kossuth, a talapzatán lévő további két figura egy lobogót tartó fiatal katona és a katonát búcsúztató édesapa. Az megkapó jelenet az 1948-49-es szabságharc hadba vonulóinak állít szép emléket.A teljes szoborösszeállítást 2008-ban újították fel.

A teret övező épületek közül kiemelkedik egy monumentális klasszicista épület, a Közép-Európában egyedülálló méretű református templom, a ceglédi Református Nagytemplom. A templom első kövét 1835. május 29-én tették le. A Hild József tervezte templom mai formáját az 1936-os tűzvészt követő felújítások után nyerte el. Impozáns külsejével a mai napig képes ámulatba nem csak a városba látogatókat, de a városlakókat is egyaránt.



Nem sok emlék maradt fent róla, de korábban a téren állt még két szovjet emlékmű is. A háború után a város szovjet katonai parancsnoksága rendelte el a két emlékmű megépítését, melyeket 1945. május 1-én avatták. Az elhunyt szovjet katonák és tisztek maradványait ezek alá temették. A rendszerváltást követően 1991-ben lebontatták az emlékműveket, és a táblákat felhasználva a köztemetőben állítottak nekik emlékhelyet, minekután a földi maradványok áttemetése is megtörtént ide.



Arra viszont talán már többen emlékezhetnek, hogy a Szabadság tér és az Evangélikus templom közti keskeny rész adott helyet egy időben a város buszpályaudvarának.
A mai Szabadság téren két nevezetes fa is áll, a Kossuth-fa és az Európa fa, melyeket 2003-ban ünnepélyes keretek között ültettek el.
A teret a város a mai napig nagy gonddal védi, ápolja, csinosítja, hogy a Szabadság tér ne csak nagymamáink, de gyermekeink, unokáink főtere is lehessen.

FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció