Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Február 27. 15:34, vasárnap | Helyi
Forrás: Reznák Erzsébet: Képeslapok Ceglédről

Múlt-kori képek - A titkok kertje

Múlt-kori képek - A titkok kertje

Minden városnak szüksége van egy parkra, egy ún. nyilvános kertre, ami helyet ad a szabadtéri pihenésnek. Egy fákkal övezett liget a város közepén, mely oázisként csillapítja a nagyváros zajától megfáradt vendégeit. Ceglédnek is szük

A városi tanács 1886-ban tárgyalt először a magtár mögött akkor még üresen fekvő terület parkosításáról. Talán sokan nem tudják, de ezt a területet abban az időben még az Alföldön jól ismert futóhomok borította. Egy árnyékos kert kialakításához nem a legkedvezőbb feltétel, de ez nem riasztotta el a lelkes tanácstagokat, akik egyhangúlag döntöttek a park létesítése mellett.
A parkosítás 1891 tavaszán kezdődött. „A fiatal fák lombjai ugyan még nem érnek össze, a ritkás cserje közt sem rakott még fészket a csalogány és a fű is csak akkora, mint a négy napos borotválatlan szakáll” Így jellemezte a még cseperedő kertet egy szeptemberben arra járó tudósító.

Az első nevén Népkertnek nevezett park a sok gondozásnak köszönhetően fokozatosan szépült és épült. A kezdetben még kis kert 1895-ben már az új uszodát és annak területét is bevette, majd egy évvel később 1896-ban a városi vigadó épületével gazdagodott. A vigadót az addig üresen állt magtár helyére építették fel. (A Népkertben felépült vigadó története egy külön fejezetet érdemel, amire a jövő héten kerül sor.)

A rendszerváltást követően a már a zsarnokság jelképének számító szobrot begyűjtötték és helyette azóta Hidetoshi Takahama, japán szobrász Mag című alkotása díszíti tovább a parkot. Az Andrásy Kurta János készítette ülő fiút ábrázoló modern mészkőszobrot 1978-ban állították fel. Eredetileg a Dózsa György kollégium kertjében állt, majd onnan kerül át mostani helyére a Gubody kertbe.



A névadó polgármester mellszobra és Hidetoshi Takahama Mag című műalkotása közt helyezkedik el a parkot díszítő szökőkút, melyet Varga Gábor tervezett. A park új létesítménye a szintén 1996-ban felállított - a szentegyházai mesteremberek által - készített, szépen faragott székelykapu, rajta a tiszteletet ébresztő felirat: "Csak tiszta szándék vezesse utad", valamint az öt székelyföldi testvérváros és Cegléd kopjafája.

Ez a pompás virágágyásokkal díszített park a mai napig romantikus séták, városi pletykák megosztásának színhelye. Vigyázzunk rá, hogy a Gubody kert továbbra is megmaradhasson a városi titkok mindentudójának és bizalmas őrzőjének.

FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció