Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Május 02. 13:10, csütörtök | Külföld
Forrás: InfoVáros

Működik Bécs legnagyobb hűtője

Működik Bécs legnagyobb hűtője

Éppen jókor, a nyári meleg beköszöntével kezdte meg működését Bécs legnagyobb hűtője, a schottenringi távhűtőmű. A Ringstraßén lévő szállodáknak, cégeknek és egyetemnek enyhülést hozó létesítmény teljesítménye 100 ezer hagyományos hűtőszekrényének felel meg.

Ezentúl klímák nélkül is kellemesen hűvös lehet a bécsi Ringstraßén található szállodákban, oktatási intézményekben és cégeknél, mivel nemrég üzembe helyezték a schottenringi távhűtőművet. Az új létesítmény egy év alatt készült el, 15 millió euróba került és segítségével évi 1.447 tonnányi szén-dioxidtól lehet megkímélni a környezetet.

A Bécs belvárosában, a föld alatt található távhűtőmű teljes teljesítménye 15 megawatt, hűtési kapacitása 100 ezer hagyományos hűtőszekrényének felel meg. A 7 Celsius-fokosra hűtött vizet 2,4 kilométernyi vezetékhálózaton juttatják el a fogyasztókhoz és három módszerrel állítják elő. A létesítény javarészt a spittelaui termikus hulladékkezelő hulladékhőjét használja abszorpciós hűtésre, de elektromos áram segítségével kompresszoros hűtésre is lehetőség van. A harmadik módszer, a free cooling során a Duna-csatorna vizét használják fel. Marc Hall a Bécsi Közművállalat (Wiener Stadtwerke) elnökségének tagja a létesítmény átadása alkalmából elmondta, hogy „a távhűtéshez összeségében 50 százalékkal kevesebb primer energiára van szükség, mint a decentralizált megoldásokhoz”.

Az osztrák főváros első távhűtőközpontja 2009-ben kezdte meg működését, amely Bécs nagy kórházának, az AKH-nak, egy főiskolának és az Ö3 közszolgálati rádiónak szolgáltat távhűtést. Azóta további hűtőműveket adtak át például a Schwarzenbergplatzon és az SMZ Ost Kórháznál; ezek összteljesítménye 57 megawatt. Az osztrák főváros célja, hogy 2020-ig 200 megawattra növelje távhűtési kapacitását például a Főpályaudvarnál vagy a belvárosban helyet kapó hűtőközpontokkal.

Címkék: bécs, hűtő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.