Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 24. 10:53, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: infoCegléd

Mobil wc a játszótérre

Mobil wc a játszótérre

Ülésezett a képviselő testület

Továbbra is Koglerné Hernádi Ágnes vezeti a művelődési központot, mobil vécéket helyeznek ki két játszótérre, és informatikatörténeti kiállítást létesítenek a Bem utcában. Júniustól a hétfő helyett a szerda lesz a hosszú nap a polgármesteri hivatalban, jövőre pedig az ivóvíz- és csatornaszolgáltatást a Duna Menti Regionális Vízmű veheti át. Ülésezett a képviselő-testület.

A következő öt évre is bizalmat szavazott a képviselő-testület Koglerné Hernádi Ágnesnek, így továbbra is ő vezeti majd a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtárat. Az intézmény előző öt éves működéséről szóló beszámolót a múlt hónapban fogadta el a testület, és a képviselők nagyon elégedettek voltak a jelenlegi igazgató által elvégzett munkával, így a két beérkezett pályázat közül az övét hirdették ki nyertesnek.

Júniustól hétfő helyett a szerda lesz a hosszú nap a városházán, vagyis ezen a napon lehet délután hatig ügyeket intézni, csütörtökön pedig nem lesz ügyfélfogadás. Ezzel a változtatással a járási hivatal országosan egységes félfogadási rendjéhez igazították a polgármesteri hivatalét a könnyebb megjegyezhetőség kedvéért.

Pályázatot ír ki az önkormányzat dr. Mohos Imre gyermekorvosi praxisára. A testületi ülésen elhangzott: a nyugdíjba vonuló gyermekorvosok pótlása rendkívül nehéz feladat, ami komoly anyagi áldozatot fog követelni a várostól.

2014-ben is lesz Cegléden Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj-pályázat - döntött a testület. A város egyébként jelenleg is támogatja a fiatalok felsőoktatásban való részvételét: 20 főnek biztosít havi 15 ezer forint ösztöndíjat. A képviselők azt is jóváhagyták, hogy a 80 éven felüliek segítésére, problémáinak megoldására külön jelzőrendszert hozzanak létre úgy, hogy abba önkénteseket, illetve középiskolás fiatalokat is bevonnának. Mint ismeretes, a jövőben az érettségire bocsátás egyik feltétele 50 óraközösségi szolgálatbanvaló részvétel lesz.

Továbbra is kistérségi társulás keretében kívánják ellátni az eddigi feladatokat a tag önkormányzatok, a munkaszervezet azonban a ceglédi hivatalba integrálódik - az ehhez szükséges döntést is meghozták a csütörtöki testületi ülésen.

A testület engedélyezte, hogy ahol szükséges, és a hely is megengedi, a jelenleginél pár fővel több gyerek járjon egy óvodai csoportba, illetve bizonyos létszámhelyi átszervezésekhez is hozzájárulásukat adták a képviselők. Nyolc érettségizett dajkát ennek keretében pedagógiai asszisztenssé képeznek.

Informatikai kiállítást szervez a Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola a Bem u. 1. sz. alatti pincében. Az állandó tárlaton az oktatási célú informatikai eszközök fejlődését mutatják majd be. A helyet az önkormányzat biztosítja.

16 és fél millió forintra pályázik az önkormányzat a központi vis major keretből, ez a belvízi védekezés összköltségének a 70 százalékát teszi ki. A városnak a tavaszi védekezés mintegy 23 millió forintjába került.

Megkötötte a város a hasznosítási és együttműködési megállapodásokat a CVSE-vel a felújítás alatt álló belső strandra, ami az átépítés után uszodaként funkcionál majd. A felújítást a társasági adó-felajánlások tették lehetővé, ennek a 45 millió forintnak a lehívásához volt szükség a megállapodás megkötésére.

A Duna Menti Regionális Vízműhöz csatlakozik Cegléd, 2014-től a váci székhelyű cég lesz az ivóvíz- és csatornaszolgáltató a városban. Erre azért van szükség, mert az előzetes várakozásokkal ellentétben nem sikerült a hosszú távú működéshez szükséges, törvényben meghatározott fogyasztószámot elérni. A tárgyalások jelenleg is folynak a DMRV-vel. A víziközmű vagyon, vagyis a csövek és a föld feletti infrastruktúra a város tulajdonában marad, és a szolgáltatásban részt vevő dolgozókat is tovább foglalkoztatja a cég. Földi László polgármester elmondta: az integráció abból a szempontból jelent könnyebbséget a városnak, hogy nem az Ökovíznek kell kigazdálkodnia a közműadót és a rezsicsökkentést. Nagy Tamás (MSZP) képviselő elhamarkodottnak nevezte a döntést, illetve sérelmezte, hogy ezen túl Ceglédnek nem lesz ráhatása a városi víziközmű szolgáltatásra.

A képviselő testület számos beszámolót is elfogadott, többek között a város gazdasági társaságainak mérlegbeszámolóját. Elfogadták emellett a gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladatok ellátásáról, a tanyagondnoki tevékenységről, illetve a fogyatékos személyek ellátásáról szóló beszámolót is, valamint engedélyezték 2 db klímaberendezés beszerzését, amiket a Várkonyi iskolában fognak felszerelni.

Próba jelleggel két játszótérre is elhelyeznek mobil vécét - tájékoztatott a testületi ülésen Hegedűs Ágota alpolgármester.

Petíció érkezett a városházára annak érdekében, hogy épüljön kerékpárút a 441. sz. út mellett. Forrás hiányában azonban erre a közeljövőben nincs reális esély, ahogy a Szűcs telepiek korábbi kérését sem tudják emiatt teljesíteni - vagyis nem fogják meghosszabbítani a városrészig a vasúti aluljárót. Erre ugyanis sem a MÁV, sem az önkormányzat nem tud csaknem egymilliárd forintot fordítani.

szöveg+fotó: Szokolai Attila

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 01. 10:51, csütörtök | Helyi önkormányzati

Beszámoló döntésekről

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.