Városlista
2019. augusztus 23, péntek - Bence

Hírek

2019. Január 22. 10:00, kedd | PR

Mivel és hogyan fessünk OSB lapot belső használatra?

Mivel és hogyan fessünk OSB lapot belső használatra?

Ha közkedvelt és igazán hasznos burkolóanyagot keresünk az otthonunkba, akkor mindenképp érdemes megállni egy pillanatra az OSB lapoknál.

Ez a dekoratív és strapabíró lap tökéletesen alkalmas a felületkezelésre, így bármikor egyedivé tehetjük az otthonunk belső terét. Igen ám, de mivel praktikus festeni az OSB lapot?

Az OSB lapok ragasztással készülő, irányított szálrendezésű lapok, melyeket leggyakrabban belső burkoláshoz, külső burkoláshoz, valamint könnyűszerkezetes házak építéséhez használnak. Használható tetőszerkezet fedéséhez, kerti szauna építéséhez, de akár tetőtér beépítéséhez is kellően tartós elem. Természetesen a kültéri használata minden esetben felületkezelést kíván, hiszen ki van téve a különböző környezeti hatásoknak, így a nedvesség könnyedén beszivároghat az illesztésekbe. Nem beszélve az UV sugárzásról, ami szintén nagyon gyorsan képes tönkre tenni a szóban forgó lapokat, ha átugorjuk ezt a fontos lépést.

Védelem vagy dekor?

Amennyiben beltéri használatra tervezzük az OSB lapot, akkor nem feltétlenül szükséges annak a felületkezelése, vagy elég egy minimális. Ez persze nem vonatkozik azokra a lapokra, amelyeket nedves, vagy nedvességnek kitett helyen szeretnénk elhelyezni, mint például a fürdőszoba. Ezeket minden esetben meg kell óvni a nedvességtől. Főleg az olyan helyeken elengedhetetlen, ahol nem elég erőteljes az impregnálás nyújtotta védelem, mint amilyen az OSB lapok oldala. Ehhez mindenképp ajánlatos az akril festék használata OSB laphoz, mivel az nemcsak kívülről védi a felületet, de a repedésekbe, hézagokba is beszivárog, így tömítve el azokat. Ezzel megakadályozza a nedvességet abban, hogy utat találjon a lap belsejébe, így előzve meg a vetemedést és a korai cserét.

Amennyiben inkább arra törekszünk, hogy tartóssá tegyük a lapot és megóvjuk az állagát, akkor arra is van megoldás. Ezt az esetek túlnyomó részében egy színtelen festékkel, vagy esetleg lakkal tehetjük meg, hiszen ez megfelelő védelmet nyújt. Ezeken túl érdemes lehet átgondolni még az oldószeres, poliuretán bázisú festékek használatát, mivel azok is hasonló célból készültek.

Attól függően, hogy a lakásunk belső terével milyen szín és mintázat harmonizál, dönthetünk úgy, hogy az OSB lapokat bevonjuk különböző színű festékkel, sőt ezen belül is akad mozgásterünk. Ha megtartanánk a lapok egyedi és jellegzetes mintázatát, akkor a vizes hígítású univerzális festék lehet az, ami a legjobb szolgálatot teszi. Ha pedig inkább a teljes fedést kívánjuk elérni, akkor ahhoz már erőteljesebb festékeket érdemes használni.

Végül pedig, nagyon fontos, hogy mindenféle festék felvitele előtt alaposan tanulmányozzuk, hogy az adott anyag milyen specifikációkkal rendelkezik, milyen előkészítést igényel. Ha ezt kihagyjuk, akkor igazából értelme sincs folytatni, hiszen az általunk használt OSB lap rövid időn belül tönkre megy, hiszen a védelemnek szánt felületkezelés nem ér semmit.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 21. 15:51, szerda | PR

Óvodákat újítanak fel

Két óvoda felújítási munkálatait nyerte el, nyílt közbeszerzési eljáráson a Jánosik és Társai Kft. A közel 300 millió forintos bevételt jelentő munkákkal határidőre, év végéig készülnek el -

2019. Július 16. 13:39, kedd | PR

Szigorú minőségi szabályozás a siker kulcsa

A Jánosik és Társai Kft. tavalyi árbevétele meghaladta a 14 milliárd forintot. Az idén is több mint 14 milliárd forint bevételt terveznek.

2019. Július 08. 18:00, hétfő | PR

A környezettudatos és hatékony ragasztószalagok nyomában

Otthonunkat szeretjük csinosítani, dekorálni. A falfelületekre naptár, képek, dísztárgyak kerülnek. Ilyenkor jól átgondoljuk, hogy hova verjük a szeget, vagy használjunk-e fúrót. De van egyszerűbb megoldás is!

2019. Július 08. 17:59, hétfő | PR

Zsaluzia kisokos verőfény ellen

Majdnem redőny, majdnem reluxa, mégis egészen más. Bemutatjuk az árnyékolás egy kevésbé ismert, de egyre népszerűbb, korszerű és tartós megoldását, amely igazi felüdülést hoz a nyári forróságban!