Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Március 18. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mítosz vagy valóság az 5 másodperces szabály?

Mítosz vagy valóság az 5 másodperces szabály?

Egy új tanulmány szerint van némi igazság az úgynevezett öt másodperces szabályban, ami szerint az ételek biztonsággal elfogyaszthatók, hogyha a földre esést követő öt másodpercen belül felveszik és megeszik azt - írja a CBS News.

A tanulmány keretében a birminghami Aston Egyetem kutatói a baktériumok jelenlétét vették szemügyre olyan ételdarabokon, amiket leejtettek a földre, s azt három illetve harminc másodpercen belül felvették. Azt találták, hogy az ételdarab földön töltött ideje szorosan összefüggött a rá került baktériumok mennyiségével.

A vizsgálat során nemcsak az idő jelentőségét nézték meg, hanem különböző típusú ételekkel próbálták ki: köztük pirítóst, süteményt, ragadós édességet és tésztát is dobtak a padlóra. Nem meglepő módon a nedves, ragadós élelmiszerek sokkal könnyebben és gyorsabban lettek baktériummal telítettek, összehasonlítva a száraz élelmiszerekkel.

Emellett a laminált padló és a csempe, valamint a szőnyeg összehasonlításakor azt találták, hogy ez utóbbiról kevesebb eséllyel kerül át a baktérium a leejtett ételre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.