Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. December 11. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mit árul el a hajszín az egészségről?

Mit árul el a hajszín az egészségről?

A hajszín nemcsak az egyéniséget jellemzi, de az egészséget is. Különösen a nők sok időt töltenek hajuk ápolásával, de nem is sejtik, hogy hajkoronájuk színe tükrözi egészségüket is. Hogy a szőkék, vörösek, barnák, feketék számára ez mit jelent, vagyis mire kell fokozottan oda figyelniük a betegségek elkerülése érdekében, kiderül cikkünkből.

Szőkék

A nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve az időskori makula degeneráció kialakulását tekintve, ami egy olyan szembetegség, amely akár vakságot is okozhat. A szőke nők pedig különösen hajlamosak elkapni ezt a betegséget. A természetes luteinben és a zeaxantinben gazdag étrend - ez megtalálható a kelkáposztában, a borsóban vagy a spenótban - segíthet távol tartani a betegséget.

Emellett a szőkék nagyobb melanoma-kockázatnak vannak kitéve. Ezért számukra különösen fontos az UVA és az UVB fénysugarak elleni védelem. A fejüket se hanyagolják el! Nagy melegben viseljenek kalapot!

Barnák

A barna hajuaknak általában kevesebb hajuk van, ezért fokozottan ki vannak téve a hajhullás kockázatának. Ez szakértők szerint azért van, mert a sötétebb hajszálak vastagabbak és durvábbak, ezért a szervezet kevesebbet termel belőlük. Mivel a hajszálak vastagabbak, ezért a hajhullás a barna hajúakon jobban meglátszik. Egyik oka a vashiány lehet, ezért a sötét hajúak fokozottan figyeljenek oda a vas bevitelére.

Vörösek

A vöröshajúak öröklötten olyan DNS mutációval rendelkeznek, ami ellenállóvá teszi őket a helyi érzéstelenítéssel szemben. Ezért nekik általában 20 százalékkal több zsibbasztó injekcióra van szükségük, mint barna vagy szőke hajú társaiknak orvosi beavatkozás előtt.

Egy nemrég készült tanulmány rámutatott, hogy a vöröshajúaknak 90 százalékkal nagyobb esélyük van a Parkinson-kór kialakulására. Ez valószínűleg a már említett génmutációnak tudható be, Erre jó megoldás a folsav, amely késleltetheti a betegség kialakulását és lassítja annak folyamatát - írja a Fox News.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.