Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 05. 14:07, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu

Minél gyorsabban meg akarunk állapodni az IMF-fel

Minél gyorsabban meg akarunk állapodni az IMF-fel

Fellegi Tamás minikormányülésen kapta meg részletes mandátumát a hamarosan induló IMF-tárgyalásra.

Fellegi Tamás reggel összeült Orbán Viktorral, Varga Mihállyal és Martonyi Jánossal, és részletesen megbeszélték az IMF- és EU-tárgyalásokra szóló mandátumát – hangzott el a csütörtök délelőtti kormányszóvivői tájékoztatón. A jogosultsággal hosszasan foglalkozott a szerdai kormányülés – tette hozzá maga Fellegi Tamás, aki a jövő héten Washingtonba utazik.

– A kormány tisztában van a helyzet komolyságával – mondta Fellegi a tájékoztatón, hozzátéve, hogy a kabinet alapértékelése nem változott, a kulcsprobléma az államadósság és a külföldi pénznemnek való kitettség. – A stratégiai irány tehát marad: csökkentjük az államadósságot, ahogy az elmúlt másfél évben, de figyelembe vesszük a forint árfolyamának mozgását, nem dughatjuk a fejünket a homokba.

Fellegi aláhúzta, az ország finanszírozását továbbra is a külső piacokról próbálják megoldani, ennek viszont feltétele, hogy az IMF-fel és az EU-val minél hamarabb tető alá hozzák a megállapodást. Emlékeztetett arra, hogy január 18-án tárgyalja a valutaalap az eddigi megállapodások felülvizsgálatáról szóló jelentést, ennek apropóján pedig remélhető, hogy addigra előrelépés lesz a mi tárgyalásainkban is.

Az van, amit Fellegi mond

– Világossá akarom tenni, hogy azért jött létre a tárca nélküli miniszter pozíciója, hogy kizárólagos tárgyalási jogot gyakoroljon, hogy ne találgatásokból ítélkezzen a sajtó. Még egyszer mondom, gyors megállapodásra törekszünk – egyértelműsítette a miniszter, az árfolyam-ingadozásért a sajtóban megjelent rémhíreket téve felelőssé. Annyit még hozzátett: – Készek vagyunk feltételek nélkül leülni tárgyalni, de ez nem azt jelenti, hogy bármikor bármit elfogadunk. Megítélésünk szerint a jogszabályi háttér rendelkezésre áll, s ezzel kapcsolatban ha bárkinek felvetése van, készek vagyunk erről is tárgyalni, és el is tudjuk fogadni, ha az a kormány eredeti szándékával nem különbözik.

Kérdésre válaszolva ismét kijelentette, tiszteletben tartják a jegybank függetlenségét, és ami törvényt megalkottak az MNB-vel kapcsolatban, az nem is rontja ezt le, írjon erről bármit is a sajtó – jelzésértékűnek nevezte ezzel kapcsolatban, hogy Karvalits Ferenc jegybanki alelnököt is magával viszi a washingtoni IMF-tárgyalásokra.

Emlékeztetett, hogy a költségvetési hiányt 3 százalék alá vitte a kormány, „ez is bizonyítja, hogy bármire készek vagyunk a tárgyalóasztalnál”, valamint az, hogy Brüsszel 15 kritikai javaslatából 14-et be is fogadtak. Arról, hogy szerepvállalása Matolcsy háttérbe szorítását jelenti-e, úgy felelt, napi szinten egyeztetnek, az NGM pedig államtitkári szinten jelen van Fellegi csapatában. Az IMF csomagjáról egyébként úgy vélekedik, hogy az nem azonnali hitelt jelent, ehhez is tartja magát a kormány. – Tárgyalhatok készenléti hitelről, erről is szól a mandátumom – zárta Fellegi Tamás.

Orbán Viktor kormányfő még a héten elküldi válaszlevelét Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek – közölte a kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján. (MTI)


A kormány kezdeményezi a törvényhozásnál, hogy részesüljenek közkegyelemben azok, akik az LMP december 23-ai, Kossuth téri leláncolós akciójában részt vettek – jelentette be röviden Giró-Szász András.

Jobbat várnak

– Az ország a számára leghasznosabb képzéseket kívánja preferálni – mondta Giró-Szász András a kormányszóvivői tájékoztatón, bevezetve Hoffmann Rózsa közlését a felsőoktatási keretszámokról, amikről a kabinet szerdai ülésén döntöttek.

– A forgatókönyvet néha az asztalnál írják, néha maga az élet, most az utóbbi történt – utalt Hoffmann arra, hogy az eredetileg felsőoktatási témájú tájékoztató végül elsősorban Fellegi Tamás IMF-tárgyalásairól szólt. – Megszületett a 204-es törvényünk a múlt év végén, ami azt szolgálja, hogy az ország versenyképes legyen, hogy ne kerüljünk újra abba a helyzetbe, amibe a megelőző évek politikája vezetett minket – fogalmazott az erőforrástárca oktatásügyi államtitkára.

Bevezetésként azt jelentette be, hogy a felsőoktatásba mindenki bejuthat, aki – a tavalyi 200 helyett – megszerez minimálisan 240 pontot, „a bejutásnál jobb felkészültségi szintet várunk el a leendő hallgatóktól” – húzta alá a kereszténydemokrata államtitkár.

A korábban kiszivárgott számok

A finanszírozás módjáról szólva gyakorlatilag a Magyar Nemzet által is ismertetett információkat ismételte meg: három módon tanulhatnak majd a felsőoktatásban – a legjobbak állami ösztöndíjjal (szám szerint 33 927-en, javarészt műszaki, természettudományos és informatikai területen), 15 550-en pedig részösztöndíjjal, ami a képzési költség felét jelenti. A teljes költségtérítéses képzésekről elmondta, az összegek nem fognak jelentősen eltérni az eddig tapasztalt számoktól. A szakonként bontott költségekről a tárca államtitkára január derekára ígért pontos tájékoztatást.

A kormányt jelentős kritikák érték amiatt, hogy szegények egész rétegei szorulnak ki emiatt a felsőoktatásból, erre viszont Hoffmann Rózsa szintén örömhírrel válaszolt: beindul a Diákhitel 2 program, amihez jelentős kamattámogatást ad majd az állam.

Egy fontos bejelentést hagyott még a végére is: azok, akik a képzésidő másfélszerese alatt nem szereznek diplomát, meg kell téríteniük tanulmányaik teljes költségét, ez viszont csak azokra vonatkozik, akik 2012 szeptemberében lépnek be a felsőoktatásba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.