Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 31. 13:34, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Mindenki készülhet: dermesztő hideg lesz

Mindenki készülhet: dermesztő hideg lesz

Komoly mínuszok lesznek az éjszaka, egyes területeken akár –20 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála.

De napközben sem várható, hogy fagypont fölé szökik a hőmérséklet. Pintér Sándor belügyminiszter a rendkívüli és várhatóan tartós hideg miatt intézkedéseket hozott a rászorulók védelmében.

Az ország nagy részén túlnyomóan derült idő lesz, de nyugaton és délen kedden megnövekszik, szerdán meg is vastagszik a fátyolfelhőzet. Csapadék nem várható. A keleti, északkeleti szél többfelé megélénkül, szerdán napközben néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában –11, –17 fok között, északkeleten –20 fok közelében alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán –1, –6 fok között valószínű.

Pénteken érkezik a hó

Péntektől havazásra, délkeleten akár 30-35 centi hóra is lehet számítani – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa kedden az MTI-vel. Török László azt mondta, péntekig folytatódik a száraz, hideg időjárás, napközben átlagosan –5 és –10 fok közötti hőmérsékletekkel, éjszaka pedig –10 és –15 fok közé süllyedhet a hőmérő higanyszála. Havazásra péntektől lehet számítani, amikor egy mediterrán ciklon eléri az országot, és először délkeleten kezdődik kisebb havazás, majd a hétvégén ez átterjed az ország jelentős részére. A hó mennyisége Török László elmondása szerint egyelőre bizonytalan, északnyugaton 5, délkeleten akár 30-35 centi hó is lehullhat.

Pintér lépett

Pintér Sándor belügyminiszter a rendkívüli és várhatóan tartós hideg miatt intézkedéseket hozott a rászorulók, köztük a hajléktalanok, az idősek és az egyedül élők védelmében – jelentette be Kontrát Károly, a tárca parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Arról beszélt, hogy a tervszerű és összehangolt munkába bekapcsolódik a katasztrófavédelem, az Országos Polgárőr Szövetség, valamint a rendőrség is.

Pintér Sándor egyebek mellett arra utasította a közigazgatási államtitkárt, hogy soron kívül mérje fel azokat a kormányzat tulajdonában vagy használatában álló épületeket, ahol nappali melegedőket lehetne kialakítani. Kontrát Károly azt hangoztatta, nemzeti összefogásra van szükség, ezért arra kért mindenkit, figyeljenek oda a környezetükben egyedül élő idősekre.

Szolidaritás

Hegedűs Zsuzsa szociológus, miniszterelnöki főtanácsadó pedig a szolidaritás jegyében arra kért minden szervezetet, intézményt és egyházat, hogy nyissanak meg minden olyan szabad, fűthető helyiséget, ahol a rászorulók biztonságban lehetnek a hideg időben.

Sorra dobják be a törülközőt a BKV-buszok

Több BKV-busz hibásodott meg eddig a hétfői naphoz képest, ennek oka a hideg időjárás és a járművek magas átlagéletkora – mondta Nemes Gábor, a Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetségének alelnöke az MTI-nek.

A kedd kora délelőtti adatok szerint eddig 240 meghibásodást rögzítettek, ebből 80 esetben nem tudták a helyszínen megjavítani a buszt, a garázsba kellett vontatni a járműveket. Hétfőn ugyanezt a számot csak délutánra érték el, ebben nagy szerepe van annak, hogy a buszok átlagosan 17 évesek, és a hideg időjárás is problémákat okoz – közölte Nemes Gábor.

Hangsúlyozta: ez a szám jelentős, a napi kocsikiadás több mint 15 százaléka, ezért a menetrendben is nagyobb követési időkkel kell számolni. Hozzátette, hogy a hétfő hajnali üzemkezdetkor 80 buszt késve, 10-15-öt pedig egyáltalán nem tudtak kiadni. Ezek a számok az egyre hidegebb időjárás miatt várhatóan növekedni fognak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során