Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Augusztus 18. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Minden magyart biztonságosan hazajuttatnak Afganisztánból

Minden magyart biztonságosan hazajuttatnak Afganisztánból

Biztonságosan hazajuttat a kormány minden magyart Afganisztánból - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a közmédiának nyilatkozva kedden.

Egymás után jelentkeznek az Afganisztánban tartózkodó magyar állampolgárok a magyar hatóságoknál - mondta Magyar Levente.

Elmondta, hogy a koronavírus-járvány alatt sokan csak akkor jelentkeztek a magyar hatóságoknál, amikor "felcsillant annak a reménye", hogy haza tudják őket vinni.

Így van ez most is - tette hozzá, rámutatva, ezért nem tudja pontosan megmondani, hány magyar érintett Afganisztánban.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy őket biztonságosan hazajuttassa Magyarországra - szögezte le.

Az államtitkár elmondta, van egy nagyobb, 26 tagú csoport is, amelyet a tervek szerint Magyarország egyik katonai szövetségese szállít haza.

Ha ez valamiért meghiúsul, akkor őket is Magyarország hozza ki Afganisztánból. Az előkészületek zajlanak, a fejleményekről később tájékoztatják a közvéleményt - fejtette ki.

Magyar Levente azt mondta: végkifejletéhez közeledik az afganisztáni válság, amelynek közvetlen kiváltó oka az, hogy az Egyesült Államok kormánya a szövetségeseivel való mindenfajta érdemi egyeztetés nélkül bejelentette a teljes és azonnali csapatkivonást Afganisztánból.

Ezt végre is hajtotta, és ezáltal utat nyitott a tálibok "elsöprő erejűnek bizonyuló offenzívája előtt", amelynek révén mostanra az egész országot uralmuk alá hajtották - tette hozzá.

A helyzet azzal fenyeget, hogy megismétlődnek a 2015-ös események, amikor a Közel-Kelet irányából milliós nagyságrendben zúdultak emberek Európára - hívta fel a figyelmet Magyar Levente, aki szerint a mostani helyzet azt jelzi: "a Nyugat nem tanul, és Líbia, Irak és Szíria után Afganisztánban is romokat, halottak százezreit, politikai káoszt, a szélsőségesek terroruralmát és útra kelők millióit hagyja maga után".

Az államtitkár leszögezte: a magyar kormány nem fogja engedni, hogy a "nagyhatalmi dilettantizmus árát" a magyarokkal fizettessék meg.

Ezért Magyarország nem fogja megnyitni kapuit az afganisztáni káosz okozta migrációs hullám előtt - mondta.

Magyar Levente felhívta a figyelmet, hogy Törökország 300 kilométer hosszú falat épít iráni határszakaszán. Az államtitkár szerint Törökország ezt azért teszi, mert tudja: hatalmas migrációs hullám fog megindulni rajta keresztül Európába.

Ez a fenyegetés Magyarországot is érinti, de a kormány, ahogy az elmúlt években is, el fogja hárítani - mondta.

Címkék: afganisztán, magyar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.