Városlista
2021. június 13, vasárnap - Antal, Anett

Hírek

2011. November 18. 06:51, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Millárdokról és elvándorlásról volt szó

Millárdokról és elvándorlásról volt szó

A népegészségügyi termékadóból befolyó összeget teljes egészében az egészségügyi dolgozók pótlékaira fordítják – közölte egy konferencián Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

Ugyanitt Papp Magor, a rezidensek elnöke arról beszélt: szerdáig mintegy 2300 egészségügyi dolgozó helyezte ügyvédi letétbe a felmondólevelét.

A népegészségügyi termékadóból ez évre tervezett 3 milliárd forintból legalább 2,4 milliárd befolyik a rendszerbe, az összeget teljes egészében az egészségügyi dolgozók pótlékaira fordítják – közölte az egészségügyi államtitkár csütörtökön a Világgazdaság című napilap által szervezett budapesti konferencián. Szócska Miklós elmondta, hogy a jövő évre tervezett 30 milliárd forint felét a pótlékok emelésére szánják. Ennél is fontosabb azonban, az új adónemmel sikerült elérni, hogy megváltozzon a termékösszetétel, a nemzetközi gyártók már nem cukrozzák jobban a joghurtot nálunk, mint saját országukban – tette hozzá. A bérek rendezése kapcsán az államtitkár kiemelte a rezidensi ösztöndíjprogramot, amelynek kerete a héten telt be.

Mintegy 2300 egészségügyi dolgozó helyezte ügyvédi letétbe szerdáig a felmondólevelét, amelyek január elsejével „aktiválódnak”, ha addig nem történnek érdemi intézkedések az ágazat béreinek rendezése érdekében – közölte a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az egészségügyi konferencián. Papp Magor elmondta, másfél hónappal az akció vége előtt 2300 felmondólevél gyűlt össze, s korábban jelezte, 3000 felmondólevél szükséges ahhoz, hogy mozgalmukat sikeresnek lehessen nevezni. Mint kiemelte: a drámai orvoselvándorlás legfőbb oka, hogy nem tudnak megélni a kollégák. Mindeközben az ágazati vezetéssel megakadtak a dolgozók életpályamodelljéről, béreik rendezéséről szóló egyeztetések. Ugyanakkor Papp Magor arra is kitért, azt látják, hogy az egészségügyi államtitkárság részben forrás-, részben lobbierőhiány miatt nem tud fellépni az érdekükben, ezért több döntéshozóval is konzultálnak a jövőben.

A szakorvosjelölteket oktató tutorok, mentorok díjazásának rendezéséhez szükséges keret is az egyetemeknél van már – jegyezte meg Szócska Miklós. Az államtitkár közlése szerint decemberben újabb támogatási programokat bocsátanak társadalmi vitára. A foglalkoztatást 6,6 milliárd forintos keretből támogatják majd, erre a pénzre intézmények pályázhatnak majd. Emellett 9 milliárd forintos uniós keretösszegből újabb ösztöndíjprogramot indítanak, amelyre a tervek szerint az úgynevezett konvergenciarégiókban, illetve a hiányszakmákban tevékenykedő szakdolgozók, szakorvosok és szakorvosjelöltek pályázhatnak majd – mondta. Utóbbi programba irányítják majd azt a több mint kétszáz rezidenst is, akiknek a Markusovszky Lajos-ösztöndíjprogramban már nem jutott hely – tette hozzá az államtitkár.

Szócska előadásában arra is kitért, hogy a múlt évhez képest a végzősök közül arányaiban jóval többen jelentkeztek a szakorvosképzésbe, s ez, véleménye szerint, az államtitkárság által meghirdetett ösztöndíjprogramnak köszönhető. Az államtitkár azt is megjegyezte, hogy az iparűzési adó komoly terhet ró a háziorvosokra. Ennek kapcsán azt tervezi, ha kell egyenként, de meggyőzi a polgármestereket, hogy ezeket a pénzeket a háziorvosi rendszer fejlesztésére forgassák vissza.

„Amikor higgadt hangon beszélek az egészségügyről, az nem azt jelenti, hogy nem vagyok tisztában azzal, milyen gondok vannak a végeken Semmi más nem érdekel, csak az, hogy ne három műszakban, ne néhány tízezer forintért dolgozzanak az emberek az egészségügyben” – közölte az államtitkár a Corinthia Grand Hotelben.

A konferencián Szócska Miklós az egészségügyi rendszer átalakításának folyamatát is felvázolta. Kulcselemekként a fővárosi, megyei intézmények átadás-átvételét, progresszivitási szintek meghatározását, a rendszer menedzsmentjének fejlesztését, valamint az alapellátás erősítését emelte ki. Mint mondta: jelenleg az ezekhez szükséges jogalkotási munka zajlik. Az államtitkár szerint az intézmények átvétele ütemezetten halad, az új rendszer május elsejével lép hatályba. Az átadás-átvételt a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) vezeti. Szócska Miklós itt jegyezte meg, hogy már kezd kialakulni az egészségügy igazgatásának három fő eleme, amelyet a GYEMSZI, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Országos Tisztiorvosi Hivatal alkot. Szócska Miklós az új térségalapú modell kapcsán azt mondta: a térséghatárokat matematikai modell alapján kiszámított beosztás adja, amely szorosan követi a közigazgatási határok alapján felrajzolt szakértői határokat. Az egészségügyi ellátásban lehetővé teszi egy „magasabb minőség” elérését, az egyértelmű betegutak pedig jelentősen csökkentik a területi egyenlőtlenségeket – mutatott rá az államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 12. 19:01, szombat | Belföld

Hétfőtől ismét teljes nyitvatartással működik három átkelő a szerb-magyar határon

Hétfőtől ismét teljes nyitvatartással működik három átkelő a szerb-magyar határon - közölte honlapján a rendőrség szombaton.

2021. Június 12. 16:58, szombat | Belföld

Hajós felvonulást tartottak a Dunakanyarban

Hagyományteremtő hajós felvonulás volt szombaton a Dunnakanyarban. A sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, többtucatnyi hajó vonul végig a Dunán.

2021. Június 12. 16:50, szombat | Belföld

Érkezik az év első tartós hőhulláma

Az éjszaka várható hidegfront elvonultával érkezik az év első tartós hőhulláma - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a Facebook-oldalán.

2021. Június 12. 07:00, szombat | Belföld

Nőtt a hazai villamosenergia- és gázfelhasználás

Magyarországon a villamosenergia-felhasználás 4168 gigawattóra (GWh) volt márciusban, 3,3 százalékkal több, mint egy éve, a földgáz belföldi felhasználása 9 százalékkal 42,6 petajoule-ra (PJ) nőtt