Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2015. Augusztus 27. 10:21, csütörtök | Helyi sport
Forrás: Judoinfo

Miklós hetedik. Rióban is számolni kell vele

Miklós hetedik. Rióban is számolni kell vele

Ungvári Miklós ötödször jutott be a legjobb nyolc közé a világbajnokságon

A 73 kilogrammos Ungvári Miklós és az 57 kilós Karakas Hedvig egyaránt a hetedik helyen végzett az asztanai világbajnokság harmadik versenynapján. Mindkét magyar judós nagy lépést tett a 2016-os riói olimpián való részvétel felé.

Ungvári Miklós a világranglistán elfoglalt nyolcadik helyének köszönhetően kiemelt volt a sorsolásnál, s bár egy világbajnokságon nincs „jó sorsolás”, a sors annyiban mégis kegyes volt, hogy igazi klasszist az első körökben nem sodort a magyar versenyző útjába.

A Közgép-Ceglédi VSE csillaga az első fordulóban erőnyerő volt, a másodikban pedig egy jukóval legyőzte az izraeli Butbult. A következő körben a portugál Alvest is ilyen különbséggel búcsúztatta (a meccs hajrájában a rivális balhorga a magyar judós jobb szeme fölött csapódott be, ezért a folytatásban Ungvári Miklósnak turbánt kellett viselnie), majd a legjobb nyolc közé jutásért a fehérorosz Romancsuk földharcban kapitulált.

Következett a negyeddöntő, már egy igazi nagyágyú, az olimpiai ezüstérmes, kétszeres világbajnok japán Nakaja Riki ellen. Bíró Tamás tanítványa tíz perces türelmi idő után lépett újra tatamira (ennyi telt el mindössze a Romancsuk elleni meccs után), a japán címvédő azonban csöppet sem volt türelmes, ráadásul Ungvári Miklós legerősebb fegyverét, a földharcot fordította ellenünk, leszorította olimpiai ezüstérmesünket.

Ungvári Miklós – aki már háromszor (2005-ben, 2007-ben és 2009-ben) állhatott a világbajnoki dobogó harmadik fokán – a vigaszágon folytathatta, a mongol Ganbaatar ellen. Az ellenfél kétszer jutott el a kontinensbajnoki dobogóig, s egyszer, 2012-ben a ceglédi judósnak már sikerült őt legyőznie.

Sajnos most nem sikerült. Pedig a mongol meglehetősen statikus judót mutatott, ám Ungvári Miklós egyik dobási kísérletét megkontrázva jukónyi előnyhöz jutott, amit már nem is engedett ki a kezéből. A hajrában a magyar versenyző még azt jelezte, hogy a mongol lábra fogott, de a bíró másként látta, elúszott így a bronzmeccs.

A harmincnégy esztendős Ungvári Miklós ezzel a hetedik helyen zárta a világbajnokságot, ami egyrészt sokat ér, hiszen a hetedik helyért kapott 144 ponttal megerősítette helyét az olimpiai kvalifikációs rangsor élmezőnyében, 840 pontjával gyakorlatilag riói indulónak tekinthető, másrészt jelzi, hogy új súlycsoportjában is számolni kell majd vele az ötkarikás játékokon!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 12:02, kedd | Helyi sport

Bajnoki elődöntős a Ceglédi KE

2024. Április 16. 11:46, kedd | Helyi sport

Döntetlen a Tata ellen

2024. Április 02. 16:50, kedd | Helyi sport

Győzelem a playout-ban

2024. Március 18. 11:29, hétfő | Helyi sport

Két verseny, két bronzérem