Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Január 03. 19:04, kedd | Helyi
Forrás: infoCegléd

Mi vár a diákokra 2012-ben?

Mi vár a diákokra 2012-ben?

Sem a diákok, sem a tanárok nem unatkozhattak 2011-ben, és úgy tűnik, 2012-ben sem lesz ez másként.

Bár az új oktatási törvényeket december végén elfogadta a parlament, az csak idén derül ki, beválnak-e a felvételi új szabályai, sikeres lesz-e az új állami megaegyetem, és túlélik-e a felsőoktatási intézmények a drasztikus keretszámcsökkentést. Összefoglaltuk a legfontosabb változásokat.

Január elsején lépett hatályba a december végén elfogadott új közoktatási és az új felsőoktatási törvény – a jogszabályokban lévő új elemek nagy részét fokozatosan vezetik be, a közoktatásban például 2012 őszén és 2013-ban lesznek nagy változások.A megyei iskolákat már 2012. január elsejétől az állam működteti.

Itt az új állami egyetem - Nincs többé Zrínyi és Rendőrtiszti Főiskola

2012-ben hét helyett hat karral működik a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), a közigazgatási kar a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel és a Rendőrtiszti Főiskolával együtt január elseje óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem része.
Az új állami egyetemen katonai, rendészeti és közigazgatási szakokat indítanak, az Origo információi szerint a három kar 2012-ben összesen 1017 állami ösztöndíjas és 1115 önköltséges hallgatót vehet fel.

Ez azt jelenti, hogy a 2012-es jelentkezési lapon már az új egyetemet kell megjelölni, a régi elnevezéseket – Zrínyi, Rendőrtiszti és BCE-KIK – nem fogadják el.

Változnak a pontszámítás szabályai

Búcsút inthetünk a 480 pontos felvételi rendszernek is, idén már 500 lesz a maximális pontszám. Az emelt szintű érettségiért nem negyven, hanem ötven pont jár majd, vagyis kitűnő tanulmányi és érettségi eredménnyel nyelvvizsga nélkül is meg lehet szerezni az 500 pontot. 240 pont alatt azonban egyetlen hallgatót sem vehetnek fel az egyetemek és főiskolák.

Fontos változás, hogy a magyar nyelv és irodalom, a matematika, a történelem és az idegen nyelv mellett egy természettudományos tantárgy – biológia, földrajz, fizika, kémia vagy természettudomány – eredménye is beleszámít a tanulmányi pontszámba.

Jön az önköltséges és a részösztöndíjas képzés

Már jóval az új felsőoktatási törvény elfogadása előtt rábólintott a parlament arra a módosításra, amely eltörli az eddigi államilag finanszírozott-költségtérítéses képzési formát, helyette egy háromosztatú rendszert vezet be. A hallgatók önköltséges, részösztöndíjas és állami ösztöndíjas helyekre pályázhatnak majd a felvételin.

A jövőben központilag határozzák majd meg az intézményi és szakos keretszámokat. Megerősített információk ezekről még nincsenek, az oktatási államtitkárság kiszivárgott tervezetében azonban az szerepel, hogy a gazdasági szakokra csupán kétezer diákot vehetnek fel az egyetemek és főiskolák, ahogy jelentősen csökken a létszám a társadalomtudományi, a bölcsészettudományi és a jogi-igazgatási képzéseken is.

A 2011-es 53 ezer helyett csupán 30 ezer hallgató kerülhet be államilag finanszírozott helyre, 15 ezren pedig részösztöndíjjal tanulhatnak tovább – a részösztöndíjas diákok tandíjának ötven százalékát az állam állja majd.

Érettségi

Bár az új közoktatási törvényt már elfogadta a parlament, a jogszabályban alig van információ az érettségiről. Az már most biztos, hogy a kormány változtat a kétszintű rendszeren, ennek a részleteit rendeletek tartalmazzák majd. Az idei érettségit mindez még nem érinti, a szabályok változatlanok.



Diploma nyelvvizsga nélkül

2013 és 2016 között azok is megkaphatják a diplomájukat, akik nem szereztek nyelvvizsgát, ehhez azonban le kell tenniük egy belső, egyetemi-főiskola nyelvi vizsgát. Az átmeneti kedvezmény csak azokra vonatkozik majd, akik 2013-ig végeznek, és olyan intézményben tanultak, ahol a szenátus is elfogadja a nyelvvizsga-amnesztiát.

Kötelező nyelvvizsga

Egyelőre azok a középiskolások is fellélegezhetnek, akiknek nem erősségük a nyelvtanulás. A felsőoktatási törvény elfogadása előtti utolsó pillanatban átírták a felvételihez kötelező nyelvvizsgáról szóló passzust – a jogszabályban most az áll, hogy "az alapképzésre és osztatlan képzésre történő felvétel feltétele lehet a meghatározott szintű nyelvtudás". Hogy ez pontosan mit jelent, azt egyelőre nem lehet tudni – nagy valószínűséggel annyit, hogy az egyetemek és főiskolák dönthetik el, kérnek-e nyelvvizsgát a hozzájuk jelentkezőktől.

hír forrása: eduline.hu










Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció