Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Október 29. 14:01, péntek | PR

Mi jellemzi most a lakáspiaci árakat?

Mi jellemzi most a lakáspiaci árakat?

A járvány kitörése egyértelműen negatív gazdasági hatással volt a magyar lakáspiacra. Ennek eredményeképp 2020 II. negyedévében a lakásárak eddig nem látott mélypontra süllyedtek, a piacon rekord mértékben nőtt az eladó lakások száma. Ezt követően a tavalyi év második felében a lakáspiaci árak korrekciónak indultak a statisztikák szerint, az idei évben pedig valósággal rohamos ütemben indultak drágulásnak az új- és használtlakás árak országos szinten.

Milyen tendencia jellemzi most a hazai, valamint a ceglédi lakáspiacot, és mi várható az év hátralévő részében a kínálati árak tekintetében? Egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál aktuális lakáspiaci elemzése ezekre a kérdésekre is választ ad.

Felpörgött a lakáspiac az első félévben

A járvány időszak közepette fellendült a hazai lakáspiaci forgalom, amely rekordszámú adásvételi számot és ezzel együtt átlagosan 3,5%-os áremelkedést idézett elő az ingatlannet.hu elemzése szerint. A lakásmegtekintési hajlandóság növekedésében nagy szerepet játszott a járvány visszaszorulása, a lakáspiaci áraknak pedig a lakossági jövedelmek emelkedése, valamint az állami támogatások adtak nagy löketet. A Központi Statisztikai Hivatal által készített I. negyedéves elemzés alapján az év első három hónapjában több, mint 20 ezer adásvétel történt a magyar lakáspiacon, ebből több, mint 19 ezer a használt piacon került értékesítésre. A statisztikák szerint az új- és használt lakások áremelkedésének üteme egyre jobban távolodik egymástól, az új lakások kínálati ára közel azonos ütemben nőtt az előző időszakhoz képest, míg a használtlakás-piaci árak rohamos emelkedése alábbhagyott az év elején.

Idén eddig 9%-kal nőtt az átlagos négyzetméterár a ceglédi lakáspiacon

A ceglédi használt lakások piacán az eltelt három negyedévben közel 9%-kal nőtt a négyzetméterenkénti átlagár. Ezen felül a téglalakások egy négyzetméterre jutó átlagára 15,7%-kal, míg a panellakásoké csupán 2,1%-kal nőtt. A téglalakások átlagos négyzetméter ára szeptemberre csaknem elérte az 500 ezer forintot, ezzel több, mint 65 ezerrel drágult egy négyzetméter januárhoz képest. Ezzel szemben a panellakások átlagárát hullámzó tendencia jellemezte. Az I. negyedévben 3,4%-kal nőtt a panelek átlagos négyzetméter ára, ezt követően a II. negyedévben visszaesés követte az áremelkedést. A harmadik negyedévre pedig rekord mértékben, 12,8%-kal nőtt a panelek négyzetméterenkénti átlagára.

Jelenleg az átlagos kínálati ár téglalakások esetében 30-35 millió forint között mozog, míg a panelek esetében 20 millió forint körül alakul az alku előtti vételár – derül ki az ingatlannet.hu ingatlan statisztikáiból.

Hová tartanak a magyar lakáspiaci árak?

Egyes ingatlanpiaci előrejelzések alapján a már beharangozott negyedik hullám sem jelent nagyobb gazdasági fenyegetést az ingatlanpiacon: az aktuális statisztikák szerint egyre nő a lakáspiac forgalma és ezzel együtt a kínálati árak is. Az év végére egyes előrejelzések szerint a használtlakás-piaci árak áremelkedése elérheti a 3-4%-ot, míg az új lakások árai akár 7-8%-kal is emelkedhetnek.

Forrás: ingatlannet.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 20. 09:18, szombat | PR

Itt nézz körül, ha minőségi kanapéra vágysz

Időtálló darabokat találunk a hazai bútor forgalmazónál.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:30, péntek | PR

Az iroda szerepe és a hibrid munkavégzés növekvő népszerűsége

A munka világának és a munkavégzés formáinak átalakulásával az ehhez kötődő többi körülmény is változni látszik.