Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Szeptember 30. 16:38, péntek | Helyi
Forrás: infoCegléd

Mesés Nap

Mesés Nap

Ezt az ismert motívumot senkinek sem kell már bemutatnom. E jellegzetes mintázatot látva kicsik és nagyok egyre gondolnak, ahogy a szignált és népi motívumokat éneklő kis piros madarat is generációk fogadták szívükbe.

Benedek Elek, a híres magyar meseíró születésnapja 2005 óta hivatalosan is a Magyar Népmesék Napja. Szeptember 30-át a nagy meseírónk iránti tisztelgésként a Magyar Olvasástársaság nyilvánította a népmesék napjává. Ezen a napon országszerte különféle programokkal, rendezvényekkel emlékeznek meg az örök műfajról, a meséről.

Napkeltétől napnyugtáig lehetne sorolni azokat az Óperenciás tengeren innen és túl is híressé vált magyar népmeséket, melyek átitatták gyermekkorunkat.
A Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermének egyik legnagyobb sikere, mely még a hazai rajzfilmgyártás aranykorából való.

Szabó Gyula összetéveszthetetlen hangjával megszólaló mesék egy pillanat alatt visszarepítenek a gondtalan gyermekkorban, amikor még a hétfejű sárkányok, csodálatos paripák, daliás királyfik, legkisebb királykisasszonyok és felekirályságok körül forgott az életünk. A kacor király, a Kis gömböc, a Rátóti csikótojás, a Holló Jankó, vagy a Mindent járó malmocska, hogy csak néhány személyes kedvencemet említsem.

A sorozat 3. évadjától kizárólag Szabó Gyula meséli a többszörös díjnyertes meséket, előtte azonban Bánffy Györgytől, Hrotkó Károlytól, Kóka Rozáliától, Bánhidi Lászlótól, Zsolnay Margittól, Tolnay Kláritól, Avar Istvántól, Molnár Piroskától, és a Ceglédi születésű Patkós Irmától is hallhattunk meséket.
Az első sorozatot 1977-ben kiadó Kecskemétfilm jelenleg is készíti a 100 részesre tervezett sorozat utolsó epizódjait.

Cegléden a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár kamaratermében a Buták versenye című népi mesejátékot mutatja be Detre Annamária Meseszínháza annak a közel kétszáz kisgyermeknek, akik a legaktívabb olvasói a Gyermekkönyvtárnak.

FirKata

Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció