Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Május 13. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mérséklődött az orvoselvándorlás

Mérséklődött az orvoselvándorlás

Kevesebb orvos és ápoló kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt az idei első negyedévben, mint egy évvel korábban – derült ki a Magyar Nemzet által megismert adatokból. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a lapnak hangsúlyozta, mostanra lett meg az ágazatban végrehajtott intézkedések eredménye.

Csökkent a kivándorlást tervező egészségügyi dolgozók száma az év első három hónapjában a tavalyi azonos időszakban tapasztalthoz képest. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) idei első összesítéséből kiderült, március végéig összesen 477-en kérték ki hatósági bizonyítványukat, szemben a 2013-ban regisztrált 495-tel. Az orvosok körében ötszázalékos csökkenésről tanúskodnak az adatok. Míg 2013-ban 260-an igényelték a külföldi munkavállaláshoz szükséges dokumentumot, idén már csak 246-an fordultak az EEKH-hoz.

Az ápolóknál még ennél is látványosabb, mintegy 11 százalékos a visszaesés: az első negyedévben 149-ről 133-ra csökkent a bizonyítványt kikérő szakdolgozók száma. Ez azért is jelentős eredmény, mivel esetükben az elmúlt években folyamatosan nőtt a távozni szándékozók száma. A teljes képhez ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy e pozitív folyamat még nem minden csoportban indult el. A fogorvosok, a gyógyszerészek és a szülésznők között többen kérték ki hatósági bizonyítványukat az idén, mint 2013-ban. A fogorvosoknál ez a szám 50 volt, ami tízzel több a tavaly dokumentálthoz képest, a gyógyszerészek közül pedig 11 helyett 17-en igényelték a papírt. A szülésznőknél 3-ról 9-re nőtt a vélhetőleg távozni szándékozók száma.

A számokat értékelve Szócska Miklós a lapnak úgy fogalmazott: nagy öröm, hogy a tavalyi trendfordulót követően, amikor a migráció a 2009-es szint alá süllyedt, az idei év első három hónapjában tovább csökkent az egészségügyi dolgozók elvándorlása. 'Mostanra egyértelműen látszik a rezidensek számára indított ösztöndíjak, az alapellátásban végrehajtott finanszírozásemelés, valamint az ágazatban történt kétszeri béremelés hatása' – hangsúlyozta az egészségügyért felelős államtitkár. Az ápolók esetében külön felhívta a figyelmet, körükben 2013 végén még egy növekedés volt megfigyelhető, mára meglett az eredménye a tavalyi, a szakdolgozókat kiemelten érintő bérfejlesztésnek.

Szócska Miklós a gyógyszerészek, fogorvosok, szülésznők esetében tapasztalt emelkedésről azt mondta, meg fogják vizsgálni, hogy mi állhat ennek hátterében. Ezenkívül leszögezte azt is, hogy folyamatosan figyelemmel követik a számokat, amelyek alapján célzottan tudnak beavatkozni. Az államtitkár véleménye szerint a pozitív változás annak is tulajdonítható, hogy országszerte újultak és újulnak meg az egészségügyi intézmények, így a dolgozók számára a munkakörülmények egyre jobbá válnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.