Városlista
2019. november 22, péntek - Cecília

Hírek

2018. Április 12. 16:24, csütörtök | PR

Melyek a leghasznosabb konyhai eszközök?

Melyek a leghasznosabb konyhai eszközök?

Egy neves ételkritikust megkérdeztek, melyik a legfontosabb konyhai eszköz a számára? A válasz így hangzott: amit éppen használok. Nem véletlenül, rengeteg tárgy van, ami kihagyhatatlan a konyhai kelléktárból.

Egykor alapfelszereltség volt a derelyeszaggató

A jól felszerelt konyha mindig a háziasszony büszkesége volt. Ma, ha valaki önálló háztartást kezd el vezetni, egyhamar rájön, mennyi minden kell, hogy megtöltse a fiókokat, polcokat akár egy ebéd elkészítéséhez. Persze van, akinek egy elég egy sörnyitó, egy nagykés és egy olló, hogy kinyissa a zacskós levest, de egy komolyabban működtetett konyha felszerelése akár fél évig is eltarthat.
Dédszüleink konyhájában még nem voltak nagyobb tároló bútorok - no és mosogatógép, mikró sem -, volt ugyanis kamra avagy spájz.
A fontosabb háztartási eszközöket kéz közelbe kiakasztották a falra, amitől zsúfoltnak tűnt a tér, ugyanakkor mégsem volt annyi kelléke a sütés-főzésnek, mint manapság.
Gépeket pedig gyakorlatilag nem használtak, mindent kézzel kellett végezni. Ma már akár a tészta nyújtást is elvégzi helyettünk egy gép, a különféle turmixgépekről, smoothie makerekről nem is beszélve.

Volt azért egypár konyhai tárgyuk a régieknek, köztük olyanok, amiket ma már nem ismerünk. Létezett például otthoni kávépörkölő, amivel a zöld kávébabot házilag meg lehetett pörkölni. Ez a nyeles, fedős edény ma, a pörkölt és filteres kávék idejében ritka, mint a fehér holló.
Szintén a bolhapiacokon futhatunk már csak bele a tarkedlisütőbe, amiben kis palacsintaszerű tésztákat lehetett kisütni. A derelyeszaggatót felismerni talán mindannyian felismerjük, de házi tészta készítésre ma már ritkaságszámba megy, aki használja.

A biztonság elsődleges

A konyhai munka ma éppúgy, mint egykor, több fázisból áll. Az előkészítő fázis során elkészülnek az ételek sütésre, főzésre készen, majd miután megfőttek, sültek, párolódtak - és elfogytak - el is kell mosogatni, illetve pakolni.
Mindennek pedig biztonságosan, komfortosan kell lezajlania, mivel a konyha igazi ‘üzemi terület’, a lakás egyértelműen legbalesetveszélyebb pontja. Épp ezért használjunk mindig megbízható eszközöket és gépeket, és az olyan veszélyesebb tárgyakat, mint a grillnyárs, még akkor se hagyjuk elöl kéznél, ha nincs gyerek a háznál.

A legkedvesebb eszköz mindenképpen az lesz a számunkra, amire épp szükségünk van, amellett, ami a kedvenc ételünkhöz nélkülözhetetlen. Alapdarabból pedig rengeteg van: ma már például nem zsírozzák be a háziasszonyok a tepsit, hanem sütőpapírt fektetnek bele.

A praktikus, ötletes konyhai tárgyak gyűjtése - például a primanet.hu oldaláról - voltaképpen a végtelenségig fokozható.
Akár teafilter-kiemelő kanalat is beszerezhetünk, amely egyben kinyomja a teát a használt hálós zacskóból, ha már sokszor csepegtettük végig a filterrel a konyhapultot vagy az asztalt. Időnként ne csak ajándékba, magunknak is vegyünk egy-egy ilyen érdekes kelléket.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 13. 13:22, szerda | PR

Negyedszer MagyarBrands díjas a Jánosik Kft.

Negyedszer nyerte el a MagyarBrands díjat a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos, a cég tulajdonosa.

2019. November 08. 15:58, péntek | PR

Ötletek kis- és nagy lakások rendszerezéséhez

Egy kisebb lakás okos berendezése mindig nagyobb kreativitást igényel, ám pár ötletes trükkel és helytakarékos, dekoratív polccal a rendszerezés már nem is jelent olyan nagy kihívást.

2019. November 08. 15:56, péntek | PR

Felújítandó lakás - megéri megvenni?

Csúcson vannak a lakásárak, elsősorban a fővárosban. Sokan inkább használt lakást, akár romos házat vesznek, mivel nincs elegendő tőkéjük a piac legjobb ajánlataihoz. Mit érdemes átgondolni ilyen esetekben?

2019. November 08. 15:55, péntek | PR

Csillár: giccs vagy dizájnelem?

A csillárt lehet szeretni is meg nem is. Ám ma már sokféle lámpa tartozik a csillár kategóriába, a moderntől kezdve természetesen a klasszikus kristálycsillárokig, ezért sokféle otthont tehet stílusossá.