Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Április 12. 16:24, csütörtök | PR

Melyek a leghasznosabb konyhai eszközök?

Melyek a leghasznosabb konyhai eszközök?

Egy neves ételkritikust megkérdeztek, melyik a legfontosabb konyhai eszköz a számára? A válasz így hangzott: amit éppen használok. Nem véletlenül, rengeteg tárgy van, ami kihagyhatatlan a konyhai kelléktárból.

Egykor alapfelszereltség volt a derelyeszaggató

A jól felszerelt konyha mindig a háziasszony büszkesége volt. Ma, ha valaki önálló háztartást kezd el vezetni, egyhamar rájön, mennyi minden kell, hogy megtöltse a fiókokat, polcokat akár egy ebéd elkészítéséhez. Persze van, akinek egy elég egy sörnyitó, egy nagykés és egy olló, hogy kinyissa a zacskós levest, de egy komolyabban működtetett konyha felszerelése akár fél évig is eltarthat.
Dédszüleink konyhájában még nem voltak nagyobb tároló bútorok - no és mosogatógép, mikró sem -, volt ugyanis kamra avagy spájz.
A fontosabb háztartási eszközöket kéz közelbe kiakasztották a falra, amitől zsúfoltnak tűnt a tér, ugyanakkor mégsem volt annyi kelléke a sütés-főzésnek, mint manapság.
Gépeket pedig gyakorlatilag nem használtak, mindent kézzel kellett végezni. Ma már akár a tészta nyújtást is elvégzi helyettünk egy gép, a különféle turmixgépekről, smoothie makerekről nem is beszélve.

Volt azért egypár konyhai tárgyuk a régieknek, köztük olyanok, amiket ma már nem ismerünk. Létezett például otthoni kávépörkölő, amivel a zöld kávébabot házilag meg lehetett pörkölni. Ez a nyeles, fedős edény ma, a pörkölt és filteres kávék idejében ritka, mint a fehér holló.
Szintén a bolhapiacokon futhatunk már csak bele a tarkedlisütőbe, amiben kis palacsintaszerű tésztákat lehetett kisütni. A derelyeszaggatót felismerni talán mindannyian felismerjük, de házi tészta készítésre ma már ritkaságszámba megy, aki használja.

A biztonság elsődleges

A konyhai munka ma éppúgy, mint egykor, több fázisból áll. Az előkészítő fázis során elkészülnek az ételek sütésre, főzésre készen, majd miután megfőttek, sültek, párolódtak - és elfogytak - el is kell mosogatni, illetve pakolni.
Mindennek pedig biztonságosan, komfortosan kell lezajlania, mivel a konyha igazi ‘üzemi terület’, a lakás egyértelműen legbalesetveszélyebb pontja. Épp ezért használjunk mindig megbízható eszközöket és gépeket, és az olyan veszélyesebb tárgyakat, mint a grillnyárs, még akkor se hagyjuk elöl kéznél, ha nincs gyerek a háznál.

A legkedvesebb eszköz mindenképpen az lesz a számunkra, amire épp szükségünk van, amellett, ami a kedvenc ételünkhöz nélkülözhetetlen. Alapdarabból pedig rengeteg van: ma már például nem zsírozzák be a háziasszonyok a tepsit, hanem sütőpapírt fektetnek bele.

A praktikus, ötletes konyhai tárgyak gyűjtése - például a primanet.hu oldaláról - voltaképpen a végtelenségig fokozható.
Akár teafilter-kiemelő kanalat is beszerezhetünk, amely egyben kinyomja a teát a használt hálós zacskóból, ha már sokszor csepegtettük végig a filterrel a konyhapultot vagy az asztalt. Időnként ne csak ajándékba, magunknak is vegyünk egy-egy ilyen érdekes kelléket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:30, péntek | PR

Az iroda szerepe és a hibrid munkavégzés növekvő népszerűsége

A munka világának és a munkavégzés formáinak átalakulásával az ehhez kötődő többi körülmény is változni látszik.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.