Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Február 27. 14:25, hétfő | Helyi
Forrás: infoCegléd

Meleg helyzet

Meleg helyzet

A napokban egy igazán forró és izzasztó élményben volt részem.

Míg nyáron a légkondicionált helyiségek iránt nő meg az érdeklődés, addig télen hogy-hogy nem a melegebb helyeket, például a szaunákat részesítjük előnyben. Szaunás körutazásom végéhez érve, a hőfokot fokozatosan feltekerve jutottam el a melegterápiás kezelések „ősatyának” is nevezett finn szaunához.

Bevallom, az elején volt bennem némi fenntartás és félelem a finn szaunával kapcsolatban, amit eddig csak érintőlegesen és felületesen ismertem. Talán furcsa, de a finn szaunáról az általános iskolai évzárók jutottak eszembe, ahol a nyári nagy melegben ácsorogva mindig az elsők között dőltem ki a sorból. Elképzelhetetlen volt számomra, hogy abban mérhetetlen melegben néhány percnél tovább tartózkodjak komolyabb egészségkárosodás nélkül. Nos igen, az állóképességemen van még mit javítani, ezért mielőtt rászántam volna magam, alaposan körbejártam a témát.

Ami az angoloknál az ötórai tea, az a finneknél a szauna. „Az igazán fontos döntések hőségben születnek” tartják a finnek. Legendák szónak arról, hogy milyen fontos a finneknek a szauna. Az egyik ilyen történet szerint az éppen Afganisztánban állomásozó békefenntartó katonáknak is az egyik legfontosabb feladata a szaunák felállítása volt.
A finnek számára a szaunázás az élet természetes velejárója. A szaunákat eredetileg fürdésre és melegedésre hozták létre, de a magas hőfok miatti tisztaság lehetővé tette a betegek ápolását, sőt, sokszor még a higiénikus szülést is. A régi öregek többsége még szaunákban született és halottaikat is ott ravatalozták fel.

Az ijesztő múlt után, irány a megnyugtató jelen.

A XXI. században a szaunák kismillió fajtája ismert, a finn szaunák azonban több száz év távlatából is töretlen sikerrel hódítanak a wellness szolgáltatások körében.

A szokatlanul magas hőmérsékletét az alacsony páratartalom teszi könnyen elviselhetővé, ezért nem kell félni az esetleges kellemetlenségektől. Szervezetünk mindig az egyensúly megtartására törekszik, ezért a forró és száraz levegőre intenzív verejtékezéssel válaszol. A verejték párolgása folyamatosan hűti a bőrt, és nem engedi túlzottan felforrósodni. A forró levegő után hideg vízben, a vakmerőbbek hóban hűthetik le testünket, majd ezt ismételgetjük ameddig jólesik. Sokáig azt hittem, hogy minél tovább bírja valaki az izzasztó hőséget, annál „ügyesebb”, de a valóság ezt a tévhitemet is megcáfolta. A finn szauna hatása a váltófürdőn alapszik. Mindenkinek, de főleg a kezdőknek érdemes negyedóránként egy váltófürdős szünetet beiktatni, valamint az elvesztett folyadékot pótolni, ezek után már felfrissülten ülhetünk vissza a szauna padjaira. Ja, hát így azért már sokkal könnyebb!

Az igazi szaunázás az egész szervezetre hatással van. Ellazít, megnöveli az ellenállást a kórokozókkal szemben, az érrendszert megedzi, fokozza az anyagcserét. A vérnyomást pozitívan befolyásolja, az intenzív verejtékezés által pedig salakanyagok választódnak ki. A bőr kitisztul és feszesebbé válik. A szaunázás egészséges és csodálatos módon teremt egyensúlyt hétköznapjaink megterheléseivel szemben.

Az elmúlt öt hónapban lerántottuk a leplet a szaunákról. Felidéztük a múltat és megismerkedtünk a néhány ma ismert melegterápiás kezelés jótékony hatásával, melyeket saját bőröm tapasztalatain keresztül osztottam meg veletek.

Ha Ti is kedvet kaptatok egy kis izzadáshoz, látogass el a Claudia Szabadidőközpontba, ahol egy komplett szauna centrum melegterápiás szolgáltatásai várnak rátok.

FirKata


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció